Bogata koncertna sezona „Fluteta“

Objavljeno: 15. 5. 2018 u 18:49h

Kvartet flauta „Flutete“ iz Banjaluke učestvovao je na manifestaciji „Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu“.

Četiri flautistkinje: Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić, predstavile su se ruskoj publici šarolikim repertoarom u Prijut teatru, Muzeju hljeba i Muzeju opsade Lenjingrada.

“Na ova tri nastupa izvele smo, između ostalog, djela Rimskog Korsakova i Čajkovskog što se publici izuzetno dopalo s obzirom da se radi o ruskim kompozitorima i najznačajnijim djelima klasične muzike. Osim klasičnog repertoara svirale smo i džez, kao i djela domaćih autora prikazujući na ovaj način raskoš repertoara ansambla, umijeće interpretacije, ali i visok nivo kamernog muziciranja na flauti što je publika prepoznala i nagradila aplauzom” – priča Sunčica Lončar.

Po povratku iz Sankt Peterburga, Deana Simić, najmlađa članica ansambla koja je još uvijek student, sa triom „Daltoni“ je osvojila prvu nagradu sa 99 bodova na takmičenju „Žene u muzici“ u Beogradu.

Za ovo takmičenje se pripremala na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u klasi profesora Biljane Jašić Radovanović.

“U saradnji sa Centrom za slijepa i slabovida lica „Budućnost“ iz Dervente i Muzičkom školom „Vlado Milošević“ organizovale smo jedan nesvakidašnji koncert. Nastupile smo u navedenom centru u Derventi u okviru projekta decentralizacije kulture finansiranog od strane Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS i tom prilikom se rodila ideja o daljoj saradnji i proširivanju projekta. Profesor Violeta Pećić, iz centra „Budućnost“ i ja smo osmislile koncert na kojem bi učenici muzičke škole narativno predstavili instrumente na kojima sviraju, a potom i odsvirali nekoliko kompozicija. Nakon koncerta bi uručili poklone djeci iz centra „Budućnost“, zapravo muzičke instrumente koje je donirala škola „Vlado Milošević“, a koji će koristiti kao nastavno sredstvo u nastavi muzičke kulture” – rekla je Lončar.

Ovaj događaj se, dodaje ona, pretvorio u višečasovno druženje jer su učenici iz „Budućnosti“ bili veoma zainteresovani da upoznaju flautu, obou, klarinet, hornu i trubu koje su im predstavili Kristina Kasagić, Maša Brujuić, Nevena Dukić i Tibor Bojanić – učenici duvačkog odsjeka škole „Vlado Milošević“ iz Banjaluke.

Za „Flutete“ slijedi koncert u Višegradu, potom obilježavanje Svjetskog dana muzike 21. juna, nastup na koncertu profesora muzičke škole i još puno toga do početka ljeta.

Izvor: Srpskainfo/ Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/bogata-koncertna-sezona-fluteta/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])