Beogradski virtouz oduševio Banjalučane

Objavljeno: 17. 2. 2018 u 15:49h

U prepunoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan solistički koncert mladog virtuoza na harmonici Petra Marića iz Beograda.

Posebno oduševljenje publike izazvalo je muziciranje u drugom dijelu koncerta na kojem je umjetnik na električnoj harmonici virtuozno izveo pažljivo odabran repertoar.

 “Sa koncertom mladog, ali u svijetu umjetničke harmonike već uveliko etabliranog umetnika, Petra Marića, Banski dvor nastavlja sa organizacijom reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji. Do poslednjeg mjesta ispunjena koncertna dvorana i dugotrajni aplauzi prisutnog auditorijuma najbolji su pokazatelji da Banjaluka itekako ima publiku željnu kvalitetnih kulturnih događaja zbog čega će Banski dvor i u budućnosti nastojati da održi intenzitet i kvalitet svojih programskih aktivnosti. Ovaj koncert je rezultat uspješne saradnje sa Muzičkom školom „Vlado Milošević“ iz Banjaluke” – rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora.

Mladi Beograđanin pobjednik je najvećih internacionalnih takmičenja za harmonikaše među kojima se posebno izdvajaju: „CIA Coupe Mondiale“ (titula svjetskog šampiona), Norveška 2006, „Internationaler akkordeon wettbewerb Klingenthal“, Nemačka 2009, „CMA Trophee Mondiale, (titula svjetskog šampiona) Portugal 2009, „Citta Di Castelfidardo“, Italija 2009, „CIA Coupe Mondiale“ (titula dvostrukog svjetskog šampiona), Hrvatska 2010. i „CIA Coupe Mondiale“ (titula svjetskog šampiona), Italija 2012. godine.

Petar je pobjedom u kategoriji elektronske muzike izvođene na harmonici postao prvi u istoriji takmičenja Svjetskog kupa, dugoj 65 godina, kome je pošlo za rukom da na tom takmičenju ostvari čak četiri pobjede, a samim tim i potvrdi šampionsku poziciju i apsolutnu dominacuju na svjetskoj sceni u svim vrstama muzike. Dobitnik je i velikih društvenih priznanja iz oblasti kulture.

Pored klasične muzike originalno pisane za harmoniku ili transkripcija kompozicija pisanih za druge instrumente, Petar u svom repertoaru njeguje i veliki broj virtuoznih kompozicija variete žanra u kojima je zastupljena muzika iz različitih zemalja i različitih stilova čime ovaj vrhunski mladi umjetnik na najbolji način publici predstavlja sve čari i mogućnosti harmonike kao instrumenta.

Pored klasične i variete muzike mladi umjetnik u svom opsežnom repertoaru ima nešto sasvim novo i originalno – elektronska harmonika i elektronski zvuk, koji oslikava instrument u jednoj novoj perspektivi koja će u budućnosti biti sve više zastupljena. Svirao je u cijelom svijetu.

Izvor: Blic/ Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/beogradski-virtouz-odusevio-banjalucane/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])