Banjalučanka violinom osvaja Evropu

Objavljeno: 25. 4. 2018 u 19:34h

Banjalučka violinistkinja Jovana Raljić izabrana je na audiciji za koncertmajstora prestižnog austrijskog simfonijskog orkestra “Njiener Jeunesse”, a poslije koncerata u Beču i Bratislavi, uskoro kreću u muzički pohod u druge evropske metropole.

Austrijska i slovačka publika proteklih dana uživala je uz muziku orkestra sa tradicijom dugom tri decenije, u kojem sviraju mladi muzičari iz cijelog svijeta, na dva nastupa u Beču i jedan u Bratislavi.

“Ovo je za mene veliko priznanje, ali i odgovornost, jer sam izabrana za vođu fantastičnim svjetskim muzičarima kao “desna ruka” dirigenta, a posebno mi je drago što sam dobila priliku da dođem do izražaja i kao solista. Stvari se odvijaju mnogo dinamičnije otkako se nalazim u Beču kao svjetskom centru klasične muzike” – kaže Jovana.

Banjalučka umjetnica je nastavila studije u Austriji u oktobru prošle godine nakon što je okončala osnovne studije “Bachelor od Arts” u Gracu sa prosjekom deset gdje joj je mentor bio poznati umjetnik Jair Kles iz Izraela.

U narednom periodu jedan od mentora će joj biti profesor Igor Petruševski kojem je fokus na pripremanju mladih ljudi za solističku karijeru.

“Narednih nekoliko mjeseci će biti veoma uzbudljivi jer me čekaju solo koncerti u Švajcarskoj i nastup na velikom “Betoven festivalu” u Češkoj, a potom slijede koncerti u Španiji, Rumuniji, Jermeniji, Mađarskoj i drugim evropskim zemljama” – priča Jovana.

Za ovu talentovanu djevojku nijednog trenutka nema predaha jer je neprestano na sceni, a i nedavne praznike provela je nastupajući na vaskršnjoj misi sa bečkim simfoničarima.

“Čak sam imala priliku da sarađujem i sa koncertmajstorom Bečke filharmonije i izvodim s njim rame uz rame čuvene “Boeme”. Tom prilikom sam osjećala veliko uzbuđenje i strahopoštovanje, ali i neizmjernu sreću što sam dobila takvu šansu” – rekla je Jovana.

Mlada Banjalučanka i ranije je sarađivala sa brojnim orkestrima, pa je tako imala pet uzastopnih nastupa sa internacionalnim orkestrom “Junge Deutsche Philharmonie ” u Berlinu, Darmštatu i Vajmaru, a poslednjih godina je učestvovala na više od 300 koncerata širom Evrope.

Pjevanje

Jovana Raljić poznata je i po svojim vokalnim sposobnostima koje često kombinuje uz magiju violine, a zahvaljujući ovom nesvakidašnjem spoju prije pet godina je stigla i do polufinala šou programa “Ja imam talenat” u Srbiji.

“Pjevanje mi veoma nedostaje. Voljela bih da u bliskoj budućnosti spojim zvukove džeza, etna i sevdaha sa violinom jer mislim da bi ova vrsta muzike bila unikatna. Jedna od mojih neostvarenih želja je da upravo sa takvim nastupom odem na Evrosong” – rekla je Jovana.

Izvor: Glassrpske/ Dejan Jovičić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/banjalucanka-violinom-osvaja-evropu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])