Lidija Bojinović, banjalučka violinistkinja: Ljubav prema muzici rado dijelim sa publikom

Objavljeno: 2. 12. 2017 u 16:06h

Mlada violinistkinja Lidija Bojinović nastupom u Gradišci, počela je ciklus solističkih koncerata, koji će u Banjaluci biti nastavljeni 5, a u Prijedoru 8. decembra.

Ova umjetnica, dobro poznata u banjalučkim muzičkim krugovima, a koja je i članica gotovo svih muzičkih sastava iz oblasti umjetničke muzike u Banjaluci, naredni koncert imaće u Vijećnici KC Banski dvor, a potom u prijedorskoj „Galeriji 96“.

Njen klavirski saradnik na ovim koncertima je Željka Jovanić, viši umjetnički saradnik na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

“Nakon velikog truda i napora koji sam uložila, te mnogo časova provedenih u svakodnevnom vježbanju i spremanju raznovrsnih programa za ispite i muzička takmičenja tokom školovanja i naročito tokom studija, nametnula se ova ideja za solističke koncerte na kojima bih se predstavila publici. Zbog studentskih obaveza i briga da sve akademske obaveze budu završene kvalitetno, u određenom roku na fakultetu, sve te kompozicije sam najčešće svirala samo pred određenom komisijom, sastavljenom od profesora koji ocjenjuju ispite i pred nekim od zainteresovanih kolega koji su povremeno poslušali moje ispite” – priča Bojinović.

Tokom studija je takođe nastupala na studentskim koncertima koje publika obično doživljava kao jednu vrstu školovanja, odnosno usavršavanja studenata – izvođača.

“Sada, kada sam završila osnovne studije violine kao student generacije AUBL, u klasi profesora Ivana Otaševića, te veoma uspješne master studije violine na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Florijana Balaža, rasterećena sam rokova i datuma, pa imam dovoljno vremena i slobode da se posvetim istinskoj svrsi vježbanja i školovanja, a to su koncertne aktivnosti na kojima mogu da komuniciram sa publikom kroz muziku i podijelim sa slušaocima veliku ljubav koju osjećam prema muzici” – ističe Bojinović.

Istinska radost za nju je, kaže, kada uspije da dopre do srca slušalaca i podijeli sa njima svoje muzičke ideje kroz muziku koju izvodi.

“Na javnim koncertima su često neopisive i neizrecive takozvane nevidljive niti između izvođača i publike, gdje su svi koji se nalaze u koncertnoj sali povezani muzikom i tokom koncerta doživljavaju i slušaju muzičke poruke kompozitora čija se djela izvode. Naravno, svaki posjetilac ima svoj individualni doživaljaj muzike i shodno imaginaciji shvata i usvaja određene kompozicije, ali je sigurno da svi slušaoci tu muziku doživljavaju na neki način koji im muzičari predstave i interpretiraju. Zato je moja misija i cilj da na ovim koncertima uspijem da dodirnem srca slušalaca u koncertnoj sali dodajući kroz muziku i svoje vlastite poruke i riječi” – rekla je Bojinović.

Ona ističe da joj je dobro poznata koncertna energija, ali i odgovornost koju muzičari dijele i međusobno se podržavaju.

“Ipak, na solističkim nastupima izvođač je sam sa klavirskim saradnikom i dužan je da se izbori sa izazovima na sceni: sa težinom kompozicije, sa tremom, sa vlastitom koncentracijom. Baš zato mislim da solističko sviranje nosi najveću satisfakciju ukoliko umjetnik uspije da se izbori sa svim teškoćama, ako kvalitetno odsvira koncert, i ako još uspije da uživa i podijeli taj užitak sa publikom koja ga sluša” – navodi Bojinović.

Na programu ovih koncerata će se naći izbor nekih od najljepših djela napisanih za violinu: „Čakona“ iz Druge partite za solo violinu u de – molu Johana Sebastijana Baha, Sonata za violinu i klavir u De-duru Sergeja Prokofjeva, „Romansa“ Antonina Dvoržaka, te jedno od najvirtuoznijih djela napisanih za violinu – „Tema s varijacijama“ Henrika Vijenjavskog.

“Narednog mjeseca me očekuju novi izazovi: solistički koncerti u Srbiji na renomiranim koncertnim scenama u Novom Sadu i Beogradu, gdje ću se truditi da na najkvalitetniji način da predstavim muzičku scenu umjetničke muzike RS njihovoj publici. Veoma sam zahvalna svojim profesorima violine na znanju i strpljenju koje su mi pokazali i sa mnom ga nesebično dijelili – profesoru Ivanu Otaševiću i Mladenu Matoviću, koji su me podržali u ovoj ideji za solističke koncerte, kao i ostalim profesorima na našoj AUBL i na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu” – kaže Bojinović.

Student generacije

Lidija Bojinović na Konzervatorijumu „Đuzepe Tartini“ u Trstu, pohađala je nastavu i bila polaznik majstorskih kurseva eminentnih violinskih pedagoga, koncertnih solista i dirigenata iz Italije i Evrope.

Osnovne studije u Banjaluci završila je kao student generacije AUBL, te je za postignute uspjehe nagrađena zlatnom značkom Univerziteta u Banjaluci koja nosi ime „Nikola Tesla“. Trenutno je angažovana na Katedri za gudačke instrumente na AUBL.

Izvor: Blic/Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/lidija-bojinovic-banjalucka-violinistkinja-ljubav-prema-muzici-rado-dijelim-sa-publikom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])