30 čarobnih godina plesnog kluba “Gemma”

Objavljeno: 20. 3. 2018 u 09:15h

Plesni klub Gemma Svečanom akademijom proslavio je svoj 30. rodjendan. Amfiteatar Univerziteta poslovnih studija bio je prepun članova, bivših i sadašnjih, plesača, gostiju, zvanica. Manifestacija organizovana na vrhunskom nivou. Čestitke su pristigle iz cijelog svijeta a aplauzi su se nizali jedan za drugim.

“Jubilej sa oznakom 30 je prilika da se prisjetimo kako smo počeli, razvijali se i gdje smo sada ali i kojim putem nastavljamo da se razvijamo. Prilika je i za to da razmjenimo iskustva i pokušamo biti još bolji i još jači”, rekao je sportski direktor Tihomir Stefanović.

Aktivnosti u 2018. godini

S obzirom da su aktivnosti kluba toliko sadržajne, iz uprave kažu da na kraju godine planiraju objaviti i monografiju kluba. Svečana akademija je samo jedna u nizu aktivnosti, koja je organizvana povodom obilježavanja 30 godina rada kluba, a pored Akademije planirane su i sljedeće aktivnosti: godišnji koncert kluba (jun 2018.), besplatne radionice za građanstvo (maj-septembar 2018.), ljetna škola plesa (juli 2018.), promocija monografije kluba (oktobar-novembar 2018.), plesni šou program (decembar 2018.).

Polaznici ovog plesnog kluba i njeni članovi, dio su plesne priče koja nikada ne prestaje.

Sportski ples je najljepši dvoranski sport u kojem muškarac i žena jednako doprinose i zato se nadaju da će se ples gledati jednako ozbiljno kao i drugi sportovi, jer on to zaista i jeste.

Gemma – mjesto za učenje i tjelovježbu

Velibor Srdić, predsjednik kluba, ističe da je Gemma uvijek bila mjesto za učenje, usavršavanje, tjelovježbu i druženje svih generacija.

„Naš rođendan slavimo u godini kada breakdance nije slučajno uvršten u program Olimpijskih igara za mlade u Buenos Airesu. To je dokaz da je ples dio savremenog čovjeka i da zauzima značajno mjesto prvenstveno u životu mladih“, rekao je Srdić.

Plesni klub nosi naziv Gemma po najsjajnijoj nebeskoj zvijezdi, sazviježđa Sjeverna kruna, koja sjaji već neprekidnih 30 godina što potvrđuju i klupske vitrine pune pehara sa domaće i svjetske scene.

Emir Omić – Banjaluka inficirana plesom

Emir Omić, osnivač plesnog kluba, prisjetio se trenutaka osnivanja i u svom govoru istakao da je žudnja za plesom bivala sve jača i da je Gemma postala ostvarenje dječačkog sna. Kada su ga još u prvim Gemminim godinama, gosti iz Italije pitali kako to da klub ima toliko članova, rekao je:

“Ni ja sam ne znam, kao da smo infekciju poslali na ovaj dio našeg regiona i bacili neki čudni prah, ples je u Banjaluci zaživio toliko da nije bilo ni jednog kutka u gradu u kojem se nije plesalo. U svim kriznim situacijama kada se u Bosni i Hercegovini mislilo da će nestati Gemme, plesači nisu dozvolili da se to desi.”

Klub posjećuju vrhunski plesni stručnjaci iz cijele Evrope. Gemma je prepoznata i priznata kao značajno mjesto razvoja budućih plesnih majstora.

450 aktivnih članova danas

Iako Gemmu trenutno čini oko 450 njenih članova, neophodno je naglasiti da njeno srce ne kuca samo u Banjaluci nego u čitavom svijetu. To su pokazali svi njeni članovi koji sada plešu u Australiji, Americi i širom Evrope. Gemmin zlatni rodjendan nije mogao da prođe bez njih, te su putem video snimaka uputili čestitke navodeći da su najljepša iskustva i prijateljstva stekli upravo u ovom plesnom klubu i da je Gemma mjesto gdje bi se uvijek rado vratili. Takođe, svjesni i nekih teških i manje finih trenutaka koje su prošli, kažu da su zahvalni za njih jer su ih takvi trenuci ojačali i pokazali im pravi put.

Čestitao i predsjednik Svjetske plesne organizacije

Čestitku klubu povodom 30. rođendana je uputio i predsjednik Svjetske plesne organizacije, Michael Wendt, u kojoj je istakao da je Gemma prvi klub iz BiH koji je izašao na scenu međunarodnog sportskog plesa i to na Svjetsko prvenstvo u Portorožu 2000. godine.

Grad Banjaluka: Tek sad vidimo šta ste uradili

Iz gradske uprave, iz odjeljenja za sport, Dragan Banjac ističe da do sada nije bio na ljepšoj sportskoj manifestaciji i boljem kulturnom događaju.

„Znao sam ko su i šta su ljudi iz PK Gemma ali do sada nisam mogao na ovakav način da vidim šta se to dešavalo u proteklih 30 godina. I Vlada RS i grad Banjaluka je u svih ovih 30 godina pomagala klub, ali sada iskreno kažem, da sve što smo mi dali nekako je malo za sve ono što ste vi pružili nama i gradu Banjaluci“, rekao je on.

Svečanu akademiju pored još mnogobrojnih čestitki, upotpunile su i plesne koreografije koje su cijeli amfiteatar pretvorile u plesni podijum na kojem se plesačima pridružila i cjelokupna publika.

#FirstStep2018 / Banjaluka.com / Autor: Vladana Savić

Broj pregleda: 5443

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/30-carobnih-godina-plesnog-kluba-gemma/||claudebot