Remek-djela u (ne)milosti čitalaca

Objavljeno: 10. 2. 2013 u 09:55h

Iako se podrazumijeva da pozajmljene stvari treba vraćati na vrijeme, u banjalučkoj Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (NUB RS) navode da među njihovim članovima ima i onih koji to pravilo zaborave, pa ne vrate knjigu i po pola godine ili je, pak, zauvijek prisvoje.

NUB RS

“Na kraju svake godine postoji spisak određenih ljudi koji nisu vratili knjige u biblioteku. Mi od druge polovine januara sve te ljude prozovemo telefonom, podsjetimo ih da nisu vratili te knjige, a ukoliko to ne učine do kraja februara, onda počinjemo da šaljemo pismene opomene. Ukoliko se i tim putem ogluše i ne vrate knjigu u roku od 14 dana, zaprijetimo i sudskim tužbama. Međutim, s obzirom na to da naše sudstvo i pravosudni organi vode vrlo spore i duge procese, taj put i ne urodi nešto posebno plodom”, priča Orijana Vuković, bibliotekar u NUB RS.

Ipak, dok u zemljama okruženja i na Zapadu postoje novčane kazne za nesavjesne članove biblioteka koji samo jedan sat zakasne sa vraćanjem knjige, u ovoj biblioteci najveća kazna je eventualna usmena kritika.

Prema riječima Vukovićeve, mišljenje radnika i rukovodstva biblioteke je da bi uvođenje novčanih kazni smanjilo broj čitalaca, te ugrozilo ionako teško vraćenu naviku građana da čitaju.

“Jedina sankcija koja može biti je da jedan period ne mogu da pozajme knjige u biblioteci”, navodi Vukovićeva.

Dodaje da postoje čitaoci koji su nemarni, koji zaista zaborave vratiti knjigu na vrijeme, ali i oni koji imaju namjeru da ih zadrže kod sebe zauvijek.

“Mnogi od njih kažu da zaborave da su knjige uopšte kod njih. Neki se i plaše da će ovdje snositi neke teške sankcije kada knjige donesu. Mnogi se stide, neprijatno im je da dođu s knjigama koje drže kod sebe po pola godine”, priča Vukovićeva.

Navodi da do sada nisu zatekli nekoga da krade knjige sa polica. Međutim, kaže, da s obzirom na to da knjige nestaju iz biblioteke, vjerovatno ima i takvih slučajeva.

“Biblioteka je otvorena za pristup čitaocima, koji dolaze i biraju knjige. Nekada se zadržavaju i satima tražeći ono što im je interesantno i bibliotekari ne mogu u gužvi sve da vide. Nas nema toliko, a i bilo bi neprimjereno da idemo za čitaocima i pratimo šta rade” navodi ona.

Dodaje da među knjigama koje članovi ne vraćaju ili zauvijek prisvoje ima svega, od beletristike do stručne literature.

“Naravno, nama je svaka knjiga koja bude vraćena dobrodošla. Mi dobijamo malo novca za nabavku knjiga i teško je u ovim vremenima doći do sredstava za kupovinu novih”, navodi Vukovićeva.

Iz biblioteke poručuju da je neredovno vraćanje knjiga stara boljka, te da bi jedno od rješenja bilo uvođenje elektronske pozajmice, kako bi u svakom momentu imali evidenciju kod koga se nalazi koja knjiga i koliko dana je prekoračen rok za vraćanje.

Banjalučanka Darija Savić, koja je član biblioteke već pet godina, ističe da nastoji da pozamljene knjige uvijek vrati na vrijeme.

“U biblioteci dižem sve, od stručne literature za fakultet do knjiga za opuštanje. Te knjige su zajedničko dobro svih nas i treba ih vraćati u predviđenom roku, kako bi svi dobili priliku da pročitaju ono što žele. Ne mogu shvatiti da neko može kod sebe držati knjigu mjesecima, a pogotovo otuđiti je za sva vremena”, ističe ova studentkinja.

Inače, rok za vraćanje jedne knjige u NUB RS je 15 dana, dok oni koji pozajme dvije ili više knjiga moraju da ih vrate za duplo duži period.

Knjižni fond

Prema riječima Orijane Vuković, u Odjeljenju u Jevrejskoj ulici u Banjaluci trenutno ima preko 70.000 naslova, dok NUB RS zajedno sa svim područnim odjeljenjima posjeduje više od 500.000 knjiga.

“Pored Gradske biblioteke, imamo područna odjeljenja u mjesnim zajednicama u Obilićevu, na Starčevici, Odjeljenje dječje biblioteke u Boriku, kao i univerziteski dio biblioteke”, podsjeća Vukovićeva.

Obnova fonda NUB RS vrši se putem međubibliotečke razmjene sa Narodnom bibliotekom RS, donacijama, iz vlastitih sredstava, kao i sredstvima koja izdvajaju Uprava grada Banjaluke i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Izvor: Nezavisne/Aida Tipura

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/remek-djela-u-nemilosti-citalaca/||claudebot