Godina za pamćenje u Ansamblu „Veselin Masleša“: Igrom i pjesmom osvojili Evropu

Objavljeno: 2. 10. 2017 u 12:23h

Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“ Banjaluka, ove godine imao je 34 nastupa na domaćoj, regionalnoj i inostranoj sceni. U Banjaluci je ansambl imao četiri cjelovečernja koncerta u sopstvenoj organizaciji, od kojih je jedan „Festival srpskog folklora“.

“Ova manifestacija se održala drugu godinu zaredom, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Kabineta predsjednika Republike Srpske, ali i mnogih sponzora i donatora. Mimo samostalnih programa, naš ansambl je učestvovao i u mnogim bitnim svečanostima i programima u organizaciji lokalnih, republičkih institucija, humanitarnih i drugih udruženja” – priča Nemanja Knežević, direktor ANIP „Veselin Masleša“ Banjaluka.

Pored uspješnih nastupa na domaćoj sceni, ansambl je, ističe on, zabilježio odlične rezultate i u nekoliko država u regionu i inostranstvu.

“Sezonu gostovanja otvorio je naš Dječji ansambl nastupom u Srbiji, u Bačkoj Palanci, na koncertu CTKU „Kosta Abrašević“. Nakon toga uslijedilo je gostovanje omladinskog „B“ ansambla na Međunarodnom festivalu folklora u Grčkoj u Paraliji, a izvođački „A“ ansambl je realizovao sedmodnevnu turneju u Poljskoj, te osmodnevnu turneju na Međunarodnom festivalu folklora u Italiji, koji je organizovan od strane Nacionalnog folklornog saveza Italije, u saradnji sa Međunarodnim većem plesa, koji je pod pokroviteljstvom UNESKO. Imali smo i dvodnevno gostovanje u Srbiji na „CIOF“ festivalu u Sremskoj Mitrovici, dok je veteranski ansambl nastupio na petodnevnom Festivalu folklora u Bugarskoj” – rekao je Knežević.

Sezonu putovanja, dodaje on, završio je izvođački „A“ ansambl nastupom u Novom Sadu povodom manifestacije „Dani RS u Srbiji“, u organizaciji Predstavništva RS.

“Nakon brojnih putovanja, sticanja novih iskustava i sklapanja novih prijateljstava, ponovo se vraćamo domaćim obavezama otvaranjem upisa novih članova u naš Ansambl, te pripremama za Godišnji koncert  Velikog narodnog orkestra „Masleše“ koji je planiran za novembar mjesec” – navodi Knežević.

Tradicionalni koncert

“Kao kruna uspješne sezone, u decembru mjesecu, tradicionalno ćemo održati Godišnji koncert izvođačkog „A“ ansambla, što će biti i odlična najava za narednu, jubilarnu, 70. sezonu postojanja i rada Ansambla narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“ Banjaluka”, rekao je Knežević.

Izvor: Blic/Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/godina-za-pamcenje-u-ansamblu-veselin-maslesa-igrom-i-pjesmom-osvojili-evropu/||claudebot