Reakcije na film “U zemlji krvi i meda”

Objavljeno: 21. 2. 2012 u 17:21h

Na konferenciji za novinare održanoj u hotelu “Bosna” direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, Janko Velimirović, rekao je da je film prvijenac Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda” postigao politički cilj i da je iskrivio istinu, a da su scene nasilja nerealne.

Anđelina Džoli i Bred Pit

“Kada bilo ko pogleda ovaj film van naših prostora, Srbi će mu se zgaditi vječno. Nije to jedini film koji tako prikazuje događaje na ovom prostoru”, rekao je Velimirović, stavivši akcenat na premijeru filma, koja je, održana u sarajevskoj Zetri, u kojoj je, prema dokumentaciji koju posjeduju, bila logor u kojem su zatvarani žene i muškarci srpske nacionalnosti.

Predsjednik Međunarodne inicijative za praćenje antisrbizma iz Srbije (MIPA) i istoričar, Miroslav Ilić, rekao je da preliminarni rezultati analize filma “U zemlji krvi i meda” Anđeline Džoli, koju je sprovelo ovo udruženje, pokazuju da su svi ratni zločinci Srbi, a da su sve civilne žrtve Bošnjaci.

“U filmu su prikazana srpska zvjerstva: zatvaranja u logore, napad na konvoj Crvenog krsta, protjerivanje i zapljenjivanje imovine, nasumično ubijanje prolaznika, masovno pogubljenje na ivici masovne grobnice i bacanje bebe sa zgrade. Priča prati sudbinu 46 muslimanskih žena zatočenih u srpskom logoru gde ih tuku, siluju i ponižavaju. Ovakvi nalazi nisu u skladu sa činjenicama”, govori se u tekstu na sajtu MIPA.

On je dodao da je ovaj film vrhunac antisrpske pristrasnosti koji ima za cilj potpunu podjelu po etničkom kriterijumu na zločince i žrtve.

“Prema Džolijevoj, namjera filma je bila da oda poštovanje žrtvama. Međutim, postignuto je upravo suprotno: žrtve su diskriminisane, prećutane, okrivljene i učinjene još ranjivijim. Rediteljka i članovi glumačke ekipe su u više navrata negirali optužbe za antisrbizam, insistirajući na svojoj korektnosti i objektivnosti. Naše istraživanje, međutim, otkriva nesumnjivu antisrpsku pristrasnost, do te mjere da u filmu nije prikazana nijedna srpska žrtva i nijedan ratni zločinac a da nije Srbin. U poređenju sa činjeničnim stanjem, ovakav prikaz se čak ne može nazvati ni pristrasnim – on je sasvim jednostran”, istakao je Ilić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Nedeljko Mitrović, rekao je da su preko Centra za pomirenje iz Sarajeva dobili indirektnu poruku od Anđeline Džoli da želi da dođe u Banjaluku i razgovara o filmu sa žrtvama rata iz Srpske.

“Ugostićemo je rado, ali demanti su kao kada prospeš jastuk perja na vjetru i onda pokušaš pokupiti to perje”, rekao je Mitrović.

Potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, Boro Medić, rekao je da je film namijenjen islamskom svijetu, te da ima klasičnu propagandnu poruku da su svi Srbi zločinci, a svi muslimani žrtve.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/reakcije-na-film-u-zemlji-krvi-i-meda/||claudebot