Lica Lafore na Kongresu neurologa Njemačke u Berlinu (Foto)

Objavljeno: 3. 11. 2018 u 15:25h

Film “Lica Lafore” režisera Denisa Bojića rađen u produkciji RTRS-a prikazan je na 91. Kongresu neurologa Njemačke u Berlinu.

Jedan od najvećih naučnih i medicinskih događaja u Njemačkoj okupio je preko 6 000 ljekara, naučnika i istraživača u vezi sa oblašću neurologije, neuropedijatrije, neuroanatomije i neuropatologije.

Film “Lica Lafore” bio je jedini dugometražni film na ovom događaju, a sama projekcija izazvala je brojne reakcije stručne javnosti.

Za dr Davida Brenera sa Odsjeka za neurologiju klinike Ulm, ovo je nesvakidašnja priča koja osim što, prije svega, služi nauci i budućnosti prestavlja opomenu savremenom svijetu kada je tretiranje rijetkih dječjih bolesti u pitanju.

Dr Marian Ditrih sa Klinike za neurologiju iz Minhena izjavila je da do sada nije vidjela ovoliku količinu ljubavi, patnje i vjere sažetih u jednoj priči.

Autor filma Denis Bojić izjavio je da je ovaj kongres trenutno najznačajnije mjesto u Evropi na kojem je jedan ovakav film mogao biti prikazan, te da reakcije nakon projekcije govore da se Republika Srpska, BiH, ali cijeli region kroz priču porodice Gajić opravdano našao u centru interesovanja svjetskih naučnih krugova. Bojić je još jednom istakao zahvalnost čitavoj ekipi koja je radila na filmu, kao i Radio-televiziji Republike Srpske koja je realizovala ovaj projekat.

Film “Lica Lafore” prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama, između ostalog i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, te u farmaceutskoj kompaniji “Ionis Pharmaceutical” u San Dijegu.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi s Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Film “Lica Lafore” očekuje specijalna projekcije u AKH univerzitetskoj klinici u Beču, trećoj najvećoj bolnici na svijetu, koja je ujedno i sjedište Medicinskog univerziteta u Beču, te na međunarodnom filskom festivalu u Krasnodaru.

Izvor: RTRS

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/lica-lafore-na-kongresu-neurologa-njemacke-u-berlinu-foto/||claudebot