Banjalučki doprinos Ničemu (Video)

Objavljeno: 5. 5. 2018 u 16:46h

Poznati režiser Boris Mitić snimio je film čija je tema – Ništa! Narator filma je slavni Igi Pop, a u ovo ostvarenje uvršteni su snimci 70 snimatelja i režisera iz cijelog svijeta, između ostalog i Branka Lazića iz Banjaluke…

“Slatko od Ništa” naslov je posljednjeg ostvarenja srpskog režisera Borisa Mitića, čiji su dokumentarci do sada osvojili brojne međunarodne nagrade.

Narator u ovom neobičnom ostvarenju je slavni Igi Pop, koji predstavlja glas Ničega. U film su uvršteni video radovi 70 snimatelja i režisera iz cijelog svijeta, koji su Mitiću poslali svoju vizuelnu predstavu o Ničemu.

Reditelj kultnih ostvarenja, poput “Dirty Diana” i “Doviđenja, kako ste”, kaže da se ne sjeća tačno kada je i kako dobio ideju da snimi film o Ničemu, ali da je do toga vjerovatno došlo iz retoričke provokacije ili sarkastičnog komentara na račun industrije dokumentarnog filma ili stanja svijeta uopšte.

“Svi rade filmove o nečemu, a ja ću vala baš o Ništa, i to od pozitivnoj strani Ničega. No, vrlo brzo se ispostavilo da je Ništa zapravo jedna potpuno legitimna, važna, ja kažem ’posljednja i prva’, a možda i najsuštinskija tema svjetske dokumentaristike”, kaže Boris Mitić.

Jedan od 70 svjetskih filmadžija čiji su snimci uvršeni u ovo jedinstveno ostvarenje je i poznati banjalučki reditelj Branko Lazić, tvorac poznatih dokumentaraca “Biti ili ne Ivan Hiti” i “Jadranka”.

Lazić kaže je ponosan na činjenicu da su neki njegovi kadrovi završili u filmu u kojem je narator Igi Pop.

“Snimao sam razne stvari koje su me asocirale na temu i slao ih tokom par godina koliko je film rađen. Uništenu rodnu kuću Gavrila Prinipa u Grahovu, koridu na Zmijanju…

Boris je odabrao snimke poplavljene biblioteke u Doboju koje sam snimio 2014. godine. U pitanju je nadrealan prizor kada radnici i bibliotekari u kolicima izbacuju uništene knjige iz devastirane biblioteke. Nekako mu se ta scena uklapala u cijelu poetiku i naraciju filma”, kaže Branko Lazić za MONDO.

Film “Slatko od ništa” (In Praise of Nothing) prikazan je na brojnim svjetskim festivalima, gdje je pobrao sjajne kritike, a ovih dana ga očekuje premijera na beogradskom Beldocsu.

Pogledajte trejler…

Izvor: Mondo/ Siniša Stanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/banjalucki-doprinos-nicemu-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])