Djeca tražila skriveno blago u “Noći muzeja”

Objavljeno: 23. 5. 2016 u 08:58h

Djeca koja traže skriveno blago u Muzeju RS u Banjaluci bez sumnje su najljepša slika koja se mogla vidjeti u “Noći muzeja” u Srpskoj.

Međunarodna manifestacija obilježena je u subotu uveče u više gradova, a najmlađi posjetioci Muzeja RS radoznalo su učestvovali u igri “Pronađi skriveno blago”, obilazeći sa kustosima stalnu postavku, ali i ostale izložbe. Mališani su imali priliku i da učestvuju u radionici “Očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa”. Nije slučajno što je upravo njima posvećena najveća pažnja.

“Djeca su naša najvjernija publika. Treba njegovati publiku da raste zajedno sa muzejom. Drago nam je što posljednjih godina djeca od dvije, tri godine dolaze sa roditeljima na izložbe”, kaže direktor Muzeja RS Nada Puvačić.

Ove godine u manifestaciju su uvrstili i Bazar umjetnina, a održana su i stručna vođenja kroz izložbe i muzički program.

Muzej savremene umjetnosti RS je kao i prethodnih godina privukao veliki broj posjetilaca koji su sa zanimanjem razgledali dvije izložbe, ali i treću koja je postavljena u Kamenoj kući na Kastelu.

“Ponosni smo što je izložba djela kontroverznog umjetnika Demijena Hersta u našem programu “Noći muzeja”. Sa druge strane imamo posebnu postavku “Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti”, koju smo koncipirali da bismo odgovorili na temu “Muzeji i kulturni pejzaž”, rekla je direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

Osim u izložbama, publika u ovom muzeju mogla je da uživa i u koncertu koji je održao “The BestBeat – Beatles tribute bend” iz Beograda, ali i u nastupu Di-džej Hamiltona iz Londona. Ideja je bila da se napravi mali vremeplov britanske muzike.

U Muzeju Kozare osim stalne postavke i više izložbi Prijedorčani su mogli da pogledaju film o narodnim nošnjama i slušaju zvuke džeza. Muzej Semberije u Bijeljini organizovao je radionice za djecu, muzički program i izložbu “Umjetnost kaligrafije”.

Postavka tkanih vunenih prekrivki otvorena je u Muzeju Hercegovine u Trebinju, a organizovan je i bogat muzički program. Muzej Stare Hercegovine u Foči obilježio je “Noć muzeja” izložbom “Dobojski logor, kultura sjećanja 1915-2015” o masovnom stradanju Srba iz BiH u Prvom svjetskom ratu.

I Narodna biblioteka “Branko Radičević” iz Dervente povodom “Noći muzeja” organizovala je zanimljiv program koji su pratili mnogobrojni posjetioci.

Početak

Evropska “Noć muzeja” je tradicionalna manifestacija koja se u isto vrijeme održava u više od 2.000 evropskih muzeja. Prvi put je održana u Berlinu pod nazivom “Lage Nacht der Museen” 1997. godine. Zbog velikog interesovanja i načina na koji je ideja o samom događaju realizovana ubrzo se proširila na više institucija i različitih gradova širom Evrope.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/djeca-trazila-skriveno-blago-u-noci-muzeja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])