Banjaluka izgubila velikog čovjeka i umjetnika: Preminuo Ljubomir Gajić

Objavljeno: 6. 11. 2017 u 19:21h

Onaj ko ostavi dubok trag ima šansu da živi i nakon što vrijeme oduzme njegovo vrijeme, riječi su akademskog slikara i sociologa kulture Ljubomira Gajića, koji je u nedjelju preminuo u 70. godini u Banjaluci.

Gajić, koji je rođen u Bogutovom Selu, kod Ugljevika, bio prvi predsjednik Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnosti Republike Srpske, kao i jedan od osnivača Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, zasigurno će kroz sve ono što je postigao za života živjeti još dugo.

Bio je vrlo cijenjen u umjetničkim krugovima, a to su juče posvjedočili i njegovi prijatelji, kolege i saradnici. Slikar Slobodan Vidović kazao je da će Gajić ostati upamćen kao vanserijski umjetnik, profesor, osnivač banjalučke  Akademije umjetnosti.

“Umro je profesor Gajić, sinoć čujem, a onda vidim na društvenim mrežama.. Istina… Posljednji put razgovarali smo kod knjižare ‘Kultura’ i pričali jedan drugom o novim slikama i šta radimo”, naveo je Vidović i dodao da bi se o profesoru Gajiću moglo pričati danima i mjesecima.

“Informacije koje sam dobijao na njegovim predavanjima sam gutao, za razliku od drugih predavanja, a mislim da su isto reagovale i ostale kolege. Bio je zaista veliki umjetnik, dobar profesor koji je dao najveći doprinos osnivanju naše akademije zajedno sa profesorom Miljkom Šindićem i Miloradom Bucom Kenjalovićem”, rekao je Vidović.

Napomenuo je da će tek vrijeme pokazati njegovu veličinu i kao umjetnika i kao čovjeka. Prisjetio se da je 2012. godine učestvovao u organizaciji Gajićeve posljednje izložbe koja je bila postavljena u Malom i Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

“Uopšte nije bio lagane naravi, ali to je i odlika velikih ljudi. Brutalno iskren, često i pretjerujući, ali za njega se to podrazumijevalo, radio je to sa stilom”, istakao je Vidović.

Slične riječi o profesoru Gajiću imao je i Siniša Vidaković, istoričar umjetnosti, koji je istakao da je duboko potresen zbog ove vijesti. Dodao je da, iako je već duže vrijeme znao da je bolestan, ova nimalo prijatna vijest bila je za njega šok, jer je Gajić bio pedagog i umjetnik koji zaslužuje duboko poštovanje.

“Imali smo korektnu i uspješnu saradnju. On kao jedan stariji bard, a ja kao mlađi kolega uvažavao sam savjete koje mi je davao. Bio je veoma elokventan i bilo je pravo zadovoljstvo stasavati uz njega. Banjaluka je izgubila velikog čovjeka i umjetnika”, rekao je Vidaković.

Gajić je u Beogradu završio Fakultet političkih nauka i Akademiju likovnih umjetnosti, a prvu samostalnu izložbu imao je 1966. godine. Malo je poznato i da je pisao pjesme, a u izdanju “Kuće poezije” objavljena mu je i knjiga “Sunce iza Neven Gore”.

“Sa Ljubom sam imao jednu izvanrednu, prijateljsku, ljudsku saradnju. Isto smo godište, pa smo imali i više zajedničkih tema i povoda za priču. Razgovori sa njim su bili vrlo inspirativni, a ta prijateljska veza dovela je do toga da je on mene jednom prilikom nazvao i donio mi rukopis svojih pjesama. Bio sam vrlo iznenađen njegovim umijećem pisanja i ta knjiga je zasigurno ostavila trag u banjalučkom krugu pjesnika”, rekao je književnik Zdravko Kecman.

Prema njegovim riječima, Gajić je napisao i drugu knjigu, ali je to nažalost sada ostalo u rukopisu. Priznati slikar i sociolog kulture biće sahranjen na Perduvovom groblju u Banjaluci, a termin će biti naknadno saopšten.

Izvor: Nezavisne/Nevena Vržina

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-izgubila-velikog-covjeka-i-umjetnika-preminuo-ljubomir-gajic/||claudebot