Triglav grupa usmjerena prema finansijskoj stabilnosti i konsolidaciji

Objavljeno: 22. 12. 2014 u 19:41h

Triglav grupa će i u 2015. godini dosljedno sprovoditi zadanu strategiju, fokusirajući se na postizanje solidne finansijske stabilnosti i bezbjednosti poslovanja. U sljedećoj godini grupa planira 880 miliona eura konsolidovane fakturisane bruto osiguravajuće premije što je približno isto kao u procjeni rezultata za 2014. Neto dobit predviđa se u visini 72 miliona eura, a kombinovani količnik, koji mjeri uspješnost u osnovnoj djelatnosti osiguranja, je planiran da postigne 96,3 %.  Kompanija procjenjuje da će trend štetnih događaja u narednoj godini biti u skladu sa trendovima iz proteklih godina.

triglav

Triglav grupa, vodeća osiguravajuće-finansijska grupa u Sloveniji i jedna najvećih u jugoistočnoj Evropi, procjenjuje da će u 2015. na njeno poslovanje utjecati složena ekonomska situacija  na ciljnim tržištima. Ona se odražava prije svega u padu potražnje za produktima osiguranja i rasti rizika zbog neplaćanja premija, što zahtjeva agresivniji nastup na tržištu. Očekuje se da će se obim većih pojedinačnih štetnih događanja (poplave, grad, oluje i sl.) kretati na razini proteklih godina, a povrat od investicija, koji je u 2014. godini bio izvanredan, po predviđanjima će se u 2015. godini smiriti.

Smirivanje rasta dobiti

Planirana cjelokupna vrijednost kapitala Triglav grupe, od bitne važnosti za bezbjednost poslovanja, iznosi 713 miliona evra odnosno 3 % više od prve procijene za 2014. godinu. Planirana neto dobit prije oprezivanja je 86 miliona eura, dok je neto dobit planirana u visini 72 miliona eura, dakle 13 % i 16 % manje nego u 2014. godini.  Manji rast dobiti prema planovima posljedica je izvanredno visokog povrata od investicija koje je kompanija ostvarila u 2014. godini i koje prema vlastitim procjenama neće moći ostvariti u 2015. godini. Zbog iznimnih događaja i prilika na tržištima kapitala, procjenjuje se da u 2014. godini ostvarena dobit daleko nadmašuje plan.

Zadržavanjem premije na istoj razini jača uloga na tržištu

U sljedećoj godini grupa planira 880 miliona eura konsolidovane fakturisane bruto osiguravajuće premije, što je približno na istoj razini ako procijenjena premija  fakturisana u 2014. godini. Osnovni cilj svih osiguravajućih kuća u sklopu Triglav grupe je povećati obim poslovanja i zadržati obim premije kao i viši profit iz osnovne djelatnosti pojedinih kompanija. U pristupu tržištu naglašavati će se kvalitet, jednostavnost, transparentnost i visok standard svih njihovih usluga. U cilju jačanja tržišnog položaja prodajne aktivnosti biti će još izraženije usmjerene prema klijentima te u razvoj i veću efikasnost unutrašnjih i vanjskih kanala prodaje. Na području likvidacija šteta Grupa će nastaviti s unapređivanjem procesa likvidacije uvodeći tehnološka, procesna i organizaciona poboljšanja.

Bolji kombinovani količnik

S obzirom na pojavu i obim masovnih katastrofalnih šteta (poplave, tuča, oluje i sl.) Triglav grupa procjenjuje da će se trendovi iz prošlih godina slično nastaviti i u 2015. godini. Kombinovani količnik Grupe, koji mjeri uspješnost osiguravajućeg društva u osnovnoj djelatnosti osiguranja, u 2015. godini trebao bi iznositi 96,3 %. To je 1,3 postotni bod bolje od procjene za 2014. godinu. Triglav grupa i njena osiguravajuća zavisna društva će i u narednoj godini da usmjere svoje napore u daljnje poboljšanje kombinovanih količnika pojedinih osiguravajućih kuća do kraja strateškog perioda ispod 100% (vrijednost kombinovanog kvocijenta ispod 100% znači da je kompanija uspješna u osnovnoj djelatnosti).

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav, Andrej Slapar o planovima Grupe izjavio je: “Saglasno sa strateškim usmjerenjima, Grupa se nastavlja koncentristati na svoju osnovnu djelatnost osiguranja, profitabilnost i bezbjednost poslovanja. U branši osiguranja situacija je i dalje nesigurna i zahtjevna, što se odražava i na našim poslovnim planovima. Svjesni smo da u njihovu realizaciju treba uložiti mnogo napora. Važno je da mi u grupi razumijemo kakav je naš položaj na pojedinim tržištima i da iskoristimo prilike mogućnosti koje identifikujemo na njima ili u njihovim segmentima, te na taj način postepeno razvijamo svoju ulogu kao mrežni centar osiguranja u jugoistočnoj Evropi.”

 

Banjaluka.com

Broj pregleda: 797

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.