Rast premije na svim tržištima i segmentima, potvrđena ocjena godišnje dobiti

Objavljeno: 21. 8. 2018 u 17:08h

Triglav grupa, vodeća osiguravajuća i finansijska grupa u regionu Adria u prvoj polovini 2018. godine realizovala je 35,6 miliona evra dobiti prije oporezivanja.

U osiguravajućoj djelatnosti ostvarila je rast premije na svim svojim tržištima i u sva tri segmenta osiguranja (imovinska, životna i zdravstvena osiguranja). Kod upravljanja imovinom klijenata povećala je obim sredstava kojima upravlja.

Na rezultat, koji je u poređenju s prošlogodišnjim niži (indeks 84), uticali su i masovni štetni događaji te niži prinosi od finansijskih investicija u ovoj godini. Ovakva situacija u poslovanju uzeta je u obzir u planovima za 2018. godinu. Ako se uvaže predviđene prilike poslovanja do kraja godine, onda Grupa na polugodišu potvrđuje planirani raspon godišnje dobiti. U prvoj polovini godine Triglav je dosljedno sprovodio aktivnosti strategije rasta i razvoja, koja između ostalog uključuje jačanje položaja Grupe kao vodećeg upravljača imovine u regionu. S time je povezana i ovogodišnja kupnja većinskog udjela društva Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo na hrvatskom tržištu penzijskih osiguranja. Triglav osiguranje Banjaluka, koje je dio Triglav Grupe, u prvoj polovini 2018. godine nastavlja trend uspješnog poslovanja. Društvo je postiglo rast od 4% bruto fakturisane premije u odnosu na isti period prošle godine.

Profitabilno poslovanje

U prvoj polovini godine Triglav grupa je realizovala 35,6 miliona evra dobiti prije oporezivanja. Razlog za pad dobiti tokom godine (indeks 84) su masovni štetni događaji u 2018. godini te Triglav grupa na poluodištu ocjenjuje da će, uz uzimanje u obzir prilika u kojima se posluje, do kraja godine biti realizovana planirana dobit na godišnjem nivou.

Rast premija na svim tržištima i segmentima

Poslovanje u sektoru osiguranja bilo je dobro i Grupa je fakturisala 575 miliona evra konsolidovane bruto premije odnosno 5% više nego u istom periodu lani. Rast premije realizovan je na svim tržištima Grupe te je u Sloveniji u prosjeku iznosio 4%, a van Slovenije 7%. Uz to nastavlja se postepeno jačanje udjela premije Grupe, fakturisanih izvan Slovenije te su na polovini godine iznosili 18,1% odnosno 0,4 postotna boda više nego u istom periodu lani. Gledano po pojedinačnim segmentima osiguranja Grupa je kod imovinskih osiguranja ostvarila rast premije od 6%, dok je kod životnih osiguranja rast iznosio 0,3%, a kod zdravstvenih 8%.

Masovni štetni događaji u drugom tromjesečju

Štetni događaji prirodni su dio poslovanja Grupe, a u to ulaze i masovni štetni događaji, koji s različitim intenzitetom i učestalošću utiču na poslovanje. U drugom tromjesečju ove godine to su bile poplave, grad, nevremena i proljetni mrazovi u Sloveniji i Makedoniji, koji su Grupi uzrokovali više od 21 milion evra štete, što je značilo 9% više fakturisanih bruto iznosa šteta kod imovinskih osiguranja u odnosu na lani. Usprkos povećanju štetnog količnika visina kombinovanog količnika Grupe bila je povoljna i iznosi 95,2 %. Triglav stavlja naglasak na obezbjeđivanje dugoročne bezbjednosti klijenata, što postiže snagom kapitala, promišljenim oblikovanjem tehničkih rezervi, dobro uređenom zaštitom reosiguranja i brižljivim upravljanjem svim rizicima, kojima je izloženo poslovanje matičnog društva i 37 drugih društava Grupe.

Niži prinosi od finansijskih investicija

Grupa je krajem juna 2018. raspolagala s 3,1 milijardom evra finansijskih investicija, čiji prinosi (bez prinosa životnih osiguranika koji preuzimaju investicijski rizik) bili su u poređenju s istim periodom lani niži za 30%, što se zbog jedinstvenih prošlogodišnjih događaja i očekivalo. Grupa u ovoj godini i dalje zadržava glavne smjernice svoje dosadašnje investicione politike.

U pravcu strategije rasta i razvoja

Grupa u drugoj godini strateškog perioda 2017-2020 nastavlja s dosljednim sprovođenjem svojih strateških smjernica te se razvija u savremenu, inovativnu i dinamičku osiguravajuće-finansijsku grupu, koja čvrsto ostaje na vodećem mjestu u Sloveniji i šire u regionu. Jedna od strateških smjernica je i povećanje prepoznatljivosti Triglava kao vodećeg upravljača imovinom na postojećim tržištima, pa je tako ove godine na hrvatskom tržištu penzijskih osiguranja Triglav kupio većinski udio društva Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio:

“Poslovanje u prvoj polovini godine bilo je dinamično, ali uz dobar rast premija na poslovanje su uticali masovni štetni događaji te niži prinosi od naših investicija. S vidika godišnjih i strateških ciljeva sa postignutim smo zadovoljni. Na svim našim tržištima u obje naše djelatnosti dosljedno smo nastavili s aktivnostima strategije rasta i razvoja. U središtu naše aktivnosti su naši klijenti, njima prilagođavamo svoje poslovanje, digitalizujemo i pojednostavljamo procese, razvijamo cjelovite osiguravajuće-uslužbene proizvode i multikanalni pristup do njih. Ubjeđen sam da su energija, znanje i angažovanje čitave naše ekipe od više od 5 hiljada saradnica i saradnika dobar osnov da uspješno realizujemo ono što smo zacrtali.”

Triglav grupa na tržištu Republike Srpske

U prvih šest mjeseci ove godine Triglav osiguranje Banjaluka bilježi rast bruto fakturisane premije u visini od 5,6 miliona KM (2,9 miliona evra) što predstavlja rast za 4% u odnosu na prethodnu godinu.

„Za Triglav osiguranje Banjaluka, prva polovina 2018. godine je bila dinamična i uspješna. Iza nas je proslava 10 godina poslovanja Triglav osiguranja na području Republike Srpske gdje smo imali priliku da dodatno učvrstimo poslovne veze što nam daje vjetar u leđa za dalje investicije. Uz podršku matične kuće i predanom radu zaposlenih u mogućnosti smo da dosljedno pratimo strateške ciljeve Društva uz nastavak dobrog poslovanja“, izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranje, Banjaluka.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.