Službenim vozilom išli na odmor

Objavljeno: 5. 7. 2012 u 10:06h

Službena vozila Parlamentarne skupštine BiH korištena su i tokom godišnjeg odmora, kada su poslanici i delegati neopravdano primali i po 747 KM paušala mjesečno, baš kao i u periodu od januara do maja, kada nije bilo sjednica.

Utvrdili su to državni revizori u izvještaju o radu bh. parlamenta u prošloj godini, kada je na snazi bilo privremeno finansiranje.

Na mobilne telefone potrošeno je skoro 80.000 KM i revizori nisu mogli utvrditi da li se ova potrošnja odnosila na službene ili privatne svrhe. Pravo na ove troškove imale su 64 osobe, od čega su pravo na 1.000 KM potrošnje mobitela imali članovi kolegija.

I reprezentacija, koja treba da se koristi po osnovu obavljanja redovnih aktivnosti parlamenta BiH, korištena je kada nije bilo sjednica i to za voće, hranu i piće.

Na paušal je u prošloj godini potrošeno oko 492.000 KM, a primaju ga svi parlamentarci koji primaju i platu ili pak razliku plate, ukoliko nije riječ o profesionalno zaposlenom poslaniku ili delegatu.

Na reprezentaciju je ukupno potrošeno 98.703 KM.

“Računi ne sadrže dokumentaciju o povodu nastanka troška, obavljenoj aktivnosti, događaju ili susretu. Na osnovu nepotpune dokumentacije ne može se potvrditi da su troškovi nastali za namjene predviđene internim aktom”, stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Navedeno je i da se vozačima službenih vozila za vikend isplaćuju dvije dnevnice kada članovi kolegija odlaze u posjetu porodici iako je mjesto gdje putuju istovremeno mjesto gdje vozač živi.

Zamjerili su i jer troškovi koje su imali klubovi nisu potkrijepljeni odgovarajućom dokumentacijom na osnovu koje bi se mogla utvrditi namjena i opravdanost. Tako se, između ostalog, svaki mjesec plaćaju dvije pretplate za jednog poslanika s obzirom na to da ima dva broja, s tim da jedan koristi, a na osnovu drugog je nabavljen mobilni telefon čija se rata takođe plaća. Za finansiranje klubova potrošeno je 631.220 KM.

Skrenuta je pažnja da poslanici i delegati koji ne koriste odvojeni život i smještaj imaju pravo da im se plaća korištenje vlastitog vozila, ali nalozi ne sadrže registarske oznake automobila niti su osigurani dokazi o vlasništvu. Konstatovali su i da se preko ugovora o djelu angažuju vozači prilikom korištenja vlastitih vozila.

Revizori su istakli i da se kod korištenja službenih vozila često kao lokalna vožnja navode neuobičajeno veliki iznosi kilometraže i da su navođene različite kilometraže za iste relacije. Parlament BiH ima 15 vozila, od kojih šest stalno koriste članovi kolegija.

Ferid Buljubašić, sekretar Zajedničke službe bh. parlamenta, kazao je da se kod isplate paušala ne radi o prekoračenju ovlaštenja nego je problem da se definiše šta je paušal i zašto se dobija. Rekao je da je u budžetu parlamenta predviđena stavka za klubove stranaka i da je problem bio što u 2011. godini nisu podnijeli izvještaj o utrošku tog novca, zbog čega se potrošnja nije mogla potkrijepiti dokumentacijom.

Buljubašić je dodao da će to riješiti, a da, kada su u pitanju svi drugi troškovi, revizori nisu našli ništa i da su sredstva odobrena Parlamentarnoj skupštini korištena krajnje namjenski.

Uzeo otpremninu pa opet u parlament

Za tri poslanika u prošloj godini isplaćeno je 90.400 KM otpremnine radi odlaska u penziju, ali je jedan od njih aktivirao svoj radnopravni status u bh. parlamentu drugi dan od odlaska u penziju, utvrdili su revizori. Na neto plate i naknade u Parlamentarnoj skupštini BiH prošle je godine potrošeno oko 6,6 miliona KM.

Na kraju prošle godine ukupno je bilo 210 zaposlenih, od čega 34 poslanika i 14 delegata u profesionalnom radnom odnosu, po pet vozača i savjetnika angažovanih na određeno na mjestima koja nisu predviđena Pravilnikom o sistematizaciji, sedam poslanika i delegata koji su imali pravo na naknadu nakon isteka mandata.

Naknada nakon isteka mandata, ukupno isplaćena u neto iznosu od 973.985 KM, obuhvatala je osnovnu platu i minuli staž, koji zapravo nije utvrđen decidno ni rješenjem ni odlukom na osnovu koje je izdato.

Plata predsjedavajućih i dopredsjedavajućih domova iznosila je 4.332 KM, predsjedavajući radnih komisija i klubova oba doma imali su 4.233 KM plate, a poslanici i delegati imali su platu od 4.183 KM.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!