Obezbjeđivanje kvalitetnijeg upravljanja otpadom

Objavljeno: 14. 3. 2012 u 09:06h

Republika Srpska putem Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, želi da zaštiti svoju životnu sredinu, podstakne održivi razvoj ekonomije i prilagodi se evropskim kretanjima, kako bi se približila razvijenim evropskim zemljama – izjavio je vršilac dužnosti direktora ovog Fonda Predrag Tomić.

 “Fond je do sada, a pogotovo će u narednom periodu, sagledati praksu i iskustvo zemalja iz okruženja i EU u pogledu uređenja pitanja odvojenog sakupljanja i prerade pojedinih kategorija otpada, te ojačati svoje institucionalne kapacitete”, rekao je Tomić.

On je za današnji “Fokus” naveo Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske ima mogućnost da po principu “zagađivač plaća” obezbijedi kvalitetniji i bezbjedniji način upravljanja posebnim kategorijama otpada, poput otpadnih guma, vozila, akumulatora, baterija, elektronskog i električnog otpada.

 Tomić je podsjetio da se vrijedna svojstva otpada mogu iskoristiti za dobijanje sirovine, gotovog proizvoda ili energije.

“Očekujemo da Vlada Republike Srpske što hitnije donese podzakonske akte kojima bi se uredila ta problematika”, naglasio je Tomić i dodao da će Fond inicirati donošenje akata koji tretiraju energetsku efikasnost u zgradarstvu, jer se najveće uštede energije ostvaruju upravo na tom mjestu.

Tomić je rekao da pretpristupni fondovi EU, tačnije potkomponenta IPA Tri, pruža pomoć državi u razvoju politika zaštite životne sredine definišući kao dva prioritetna područja u kojima se mogu usmjeriti buduća sredstva EU – upravljanje otpadom i vodama.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sredinom 2008. godine, BiH je preuzela obavezu usklađivanja zakonodavstva iz oblasti zaštite životne sredine s pravnom stečevinom EU.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!