7 Načina kako pisanje rukom može da sačuva vaš mozak

Objavljeno: 26. 1. 2015 u 19:34h

Kada ste posljednji put uzeli papir i olovku i nešto pisali? Vrijeme je da tastaturu, telefone, tablete odložite sa strane, a dobru staru olovku uzmete u ruke i počnete da pišete, kao nekada. Nauka pokazuje da pisanje rukom ima dobrobiti za naš mozak i to na mnogo načina…

olovka

1. Ima smirujući efekat

Pisanje umirujuće rečenice ima efekat grafoterapije, kažu stručnjaci. Pisanje na primjer “Biću smireniji” 20 puta dnevno zaista utiče na osobe i pogotovu na one sa poremećajem pažnje. Smiruje ih, piše Mashable.

2. Potpomaže koordinaciji lijeve i desne strane mozga

Pisanje lijepom arhaičnom formom dovodi do koordinacije lijeve i desne strane mozga. Koliko će se obije strane mozga koristit zavisi od osobe do osobe iako ih svi uvijek koristimo.

3. Podstiče kognitivne sposobnosti

Za djecu, pogotovu mlađe dobi, pisanje rukom je imperativna alatka za podsticanje kognitivnih sposobnosti. Na primjer, djeca koja uče kako se piše ili crtaju određeni oblici uz pomoć olovke i papira imaće mnogo više koristi od onih koji su već prešli na učenje uz pomoć modernih tehnologija.

4. Inspiriše kreativnost

Kada su ispred vas olovka i papir javlja se mnogo više kreativnih misli jer je pisanje, crtanje njima to dosta sporiji proces od kucanja na tastaturi ili drugim modernim uređajima.

5. Treniranje pamćenja

Pisanje rukom je odlična alatka za sve one koji žele da vježbaju pamćenje za starije dane.

6. Podstiče memoriju

Uzmimo za primjer da hvatate bilješke na predavanju. Želite da koristite laptop jer je brže, ali šta ukoliko vam kažemo da ćete zapisivanjem rukom mnogo više zapamtiti ono što zapisujete. Mnogi psiholozi vjeruju da pisanje rukom ima duži i bolji uticaj na memoriju. Ovo važi kako za djecu tako i za odrasle.

7. Mnogo više se koristi mozak

Jedan od osnovnih benefita pisanja rukom jeste što koristi mozgu na mnogo načina jer se mozak tada mnogo više koristi. Evo primjera dio mozga zadužen za čitanje koristi se dok pišete rukom, ali ne i dok kucate na tastaturi. Još jedna od razlika je pokret. Pisanje rukom uključuje i motorni korteks mozka za razliku od jednostavnog kucanja.

Izvor: Prva.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/7-nacina-kako-pisanje-rukom-moze-da-sacuva-vas-mozak/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])