Ključna tehnologija za internet stvari: Nova tvornica poluvodičkih pločica najveće je pojedinačno ulaganje u Boschevoj istoriji

Objavljeno: 19. 6. 2017 u 17:26h

Ulaganje od milijardu eura u 12-inčnu tehnologiju

  • Ukupna ulaganja u novu tvornicu, koja će zapošljavati do 700 zaposlenika,
    iznosit će otprilike milijardu eura
  • Glavni izvršni direktor Boscha Denner: „Nova tvornica poluvodičkih pločica
    najveće je pojedinačno ulaganje u Boschevoj povijesti koja traje više od
    130 godina”.
  • Dirk Hoheisel, član Boschevog upravnog odbora: „Kao industrijska lokacija,
    savezna zemlja Saska nudi izvrsne uvjete za poboljšavanje naše stručnosti
    za poluvodiče”.
  • Državna i savezne vlade podržavaju Boschevo ulaganje u Njemačku

Nastavljajući s visokim ulaganjima u Njemačkoj, Bosch planira izgradnju tvornice poluvodičkih pločica u Dresdenu. Radi zadovoljavanja potražnje koja je posljedica sve većeg interneta stvari (IoT – internet of things) i sve više primjena mobilnosti, na novoj se lokaciji planira izrada čipova temeljenih na poluvodičkim pločicama od 12 inča. Završetak izgradnje te tvornice s naprednom tehnologijom planira se za kraj 2019. Nakon uvodne faze, proizvodnja će vjerojatno početi s radom krajem 2021. Ukupno ulaganje u lokaciju iznosit će oko milijardu eura.

„Nova tvornica poluvodičkih pločica najveće je pojedinačno ulaganje u Boschevoj povijesti koja traje više od 130 godina”, izjavio je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH.

U Dresdenu će se otvoriti i do 700 novih radnih mjesta.

„Poluvodiči su glavni dijelovi svih elektroničkih sustava. S rastom povezivosti i automatizacije, primjenjuju se na sve više i više područja. Povećanjem našeg kapaciteta proizvodnje poluvodiča polažemo zdrav temelj za budućnost i jačamo svoju konkurentnost”, dodao je Denner.

Prema ispitivanju tvrtke PricewaterhouseCoopers, svjetsko tržište poluvodiča rast će više od 5 posto godišnje do 2019., pri čemu će tržišni segmenti mobilnosti i IoT-a značajno napredovati.

Ulaganje u Njemačku kao lokaciju visoke tehnologije

Brigitte Zypries, njemačka ministrica gospodarstva i energetike, podržava Boschevo ulaganje u Njemačku kao lokaciju visoke tehnologije.

„Pohvaljujemo Boschevu odluku da uloži u Sasku (savezna pokrajina na istoku Njemačke).
Jačanje stručnosti za poluvodiče u Njemačkoj, a time i u Europi, ulaganje je u ključnu tehnologiju budućnosti, što predstavlja i vrlo važan korak prema očuvanju i poboljšavanju konkurentnosti, ali i Njemačke kao industrijske lokacije. ”Pod uvjetom da Europska komisija izda odobrenje, Ministarstvo gospodarstva i energetike (BMWi) planira podržati izgradnju i puštanje u pogon nove tvornice poluvodičkih pločica u Dresdenu. „Kao industrijska lokacija, savezna zemlja Saska nudi izvrsne uvjete za poboljšavanje naše stručnosti za poluvodiče”, rekao je dr. Dirk Hoheisel, član upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH.

Koncentracija mikroelektronike u Dresdenu, poznato kao i „Silicijska Saska”, u Europi nema konkurencije. Ona uključuje dobavljače motornih vozila i pružatelje usluga, kao i sveučilišta koja nude stručnost na području tehnologija. Osim toga, Inicijativa digitalnog čvorišta koju je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva i energetike za cilj ima stvaranje IoT ekosustava u Dresdenu. Bosch planira blisku suradnju s lokalnim tvrtkama, a na taj će način osnažiti položaj ne samo Njemačke, nego i Europe kao industrijske lokacije.

„To je dobra odluka za vodeći klaster za mikroelektroniku u Europi koji se nalazi ovdje u Saskoj. Želio bih zahvaliti Boschu što je pokazao da vjeruje u ovu lokaciju, radnu snagu i saskansku inovativnost. Novi proizvodi za internet stvari i povezana proizvodnja među najvažnijim su temama u sektoru za mikroelektroniku, ali i u europskoj industriji općenito”, rekao je Stanislaw Tillich, savezni predsjednik Saske.

12-inčna tehnologija kao temelj za ekonomije razmjera

Poluvodiči su ključna tehnologija za naše moderno doba, osobito sada kada proizvodnja, mobilnost i domovi postaju sve više povezani, elektrificirani i automatizirani. Postupak proizvodnje poluvodičkih čipova uvijek započinje silicijskim diskom koji se naziva pločica. Što je promjer veći, to se može proizvesti više čipova po ciklusu proizvodnje. U usporedbi s uobičajenim tvornicama za proizvodnju poluvodičkih pločica od 6 i 8 inča, 12-inčna tehnologija poluvodičkih pločica nudi mogućnost ekonomija razmjera. To je važno jer Bosch tako može odgovoriti na sve veću potražnju za poluvodičima koja je posljedica povezane mobilnosti i primjena koje su povezane s pametnim domovima i pametnim gradovima.

Vodeći proizvođač poluvodiča i predvodnik MEMS proizvodnje

Bosch već više od 45 godina proizvodi poluvodičke čipove u više varijanti, prije svega kao integrirane sklopove specifične za aplikaciju (ASIC – applicationspecific integrated circuit), poluovodiče za napajanje i mikro-elektro-mehaničke sustave (MEMS). Boschevi ASIC-ovi se u vozilima koriste od 1970. Oni su  prilagođeni za pojedinačne primjene i ključni su za funkcije poput aktivacije zračnih jastuka. Svaki je proizvedeni automobil u 2016. diljem svijeta u prosjeku imao ugrađeno više od devet Boschevih čipova.

Kada je riječ o MEMS senzorima, Bosch je istovremeno inovator i najveći svjetski proizvođač. Bosch je prije više od 20 godina, kao dobavljač tehnologije i usluga, sam razvio tehniku mikroproizvodnje koja je u svijetu poznata kao „Boschev postupak” koji se upotrebljava i za proizvodnju poluvodiča. U svojoj tvornici za proizvodnju poluvodičkih pločica u Reutlingenu u Njemačkoj, Bosch trenutačno proizvodi oko 1,5 milijuna ASIC-ova i 4 milijuna MEMS senzora koji se temelje na 6-inčnoj i 8-inčnoj tehnologiji svaki dan. Tvrtka je sveukupno proizvela više od 8 milijardi MEMS senzora od 1995.

Danas se 75 % Boschevih MEMS senzora upotrebljava u potrošačkim primjenama i primjenama komunikacijske elektronike. Boschevi MEMS senzori mogu se naći u tri od četiri pametna telefona. Trenutačni asortiman poluvodiča uključuje prije svega senzore za ubrzanje, zakretanje, maseni protok, tlak i okoliš, kao i mikrofone, poluovodiče za napajanje i ASIC-ove za elektroničke upravljačke uređaje u vozilima.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1253

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/kljucna-tehnologija-za-internet-stvari-nova-tvornica-poluvodickih-plocica-najvece-je-pojedinacno-ulaganje-u-boschevoj-istoriji/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])