Afera stigla i do Austrije: Od majke, jedinog staratelja, Centar za socijalni rad Banjaluka pokušao da preotme dijete

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 18. 6. 2017

Vrhovni sud Austrije odbacio je kao neosnovan zahtjev Centra za socijalni rad Banjaluka, koji je tražio vraćanje šestogodišnjeg dječaka koji u ovoj zemlji boravi sa majkom.

Sudije austrijskog suda bile su zatečene neobičnim zahtjevom koji im je stigao na odlučivanje, zbog činjenice da je majka djeteta jedini staratelj, koja je u Austriju došla službeno i sa svom potrebnom dokumentacijom, na osnovu čega je i dobila boravišne dozvole za sebe i dijete.

Ostalo je nejasno u čitavom slučaju, kako ističe porodica, zašto je u obrascu navedeno da se dijete vrati u CSR Banjaluka, i to u ruke direktorke Vere Sladojević.

Naime, CSR Banjaluka uopšte nije staratelj djeteta, već njegova majka i nije bilo logično da tako nešto stoji u zahtjevu.

Porodica se ujedno pita da li je CSR Banjaluka u zahtjevu, koji je potpisala Sladojevićeva, želio dijete dati ocu, koji je po svim ranijim rješenjima dječaka smio viđati isključivo u prisustvu druge osobe, a nikako samostalno.

Nakon slučaja „Kanada“, te dječaka iz Banjaluke koji je kontroverznom odlukom CSR predat ocu procesuiranom zbog nasilja u porodici, ovo je treći slučaj koji je proizvod rada Centra u vrijeme mandata aktuelne direktorke Vere Sladojević ujedno odgovorne osobe ove javne institucije. Nažalost, ova tri slučaja nisu jedina, jer su našu redakciju kontaktirali mnogi nudeći dokaze o određenim propustima u radu.

Zbog svega što je proživjela, ova porodica, čiji je identitet poznat redakciji, za „EuroBlic“ otkriva da će tužiti Centar za socijalni rad Banjaluka zbog velike materijalne i nematerijalne štete koja im je nanesena, a ujedno su već podnijeli krivičnu prijavu protiv aktuelne direktorke Vere Sladojević nadležnom tužilaštvu i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

“Sladojevićeva nije imala ni odgovor, niti dokaz da nas je uopšte kontaktirala. Pomenuta je, inače, tokom postupka odbijala da sasluša svjedoke i odbila vještačenje uglednih dugogodišnjih stručnjaka. Krila se iza stručnog tima, a kada su od nje traženi podaci i mišljenja stručnog tima, ona je odgovorila da se „podaci vode kao povjerljivi“- ističe porodica šestogodišnjeg dječaka.

Vera Sladojević je, kako ističu, zaustavljena u svojoj namjeri da izdejstvuje kažnjavanje majke djeteta putem zaključaka o izvršenju preko Gradske uprave Banjaluka u kojoj, kako smatra porodica, aktuelna direktorka CSR Banjaluka ima jaku vezu.

Prvi koji je utvrdio da postupak oduzimanje djeteta od majke, koja je legalni staratelj, nije u skladu sa zakonom bio je Okružni sud Banjaluka, koji je presudom utvrdio ozbiljne propuste i povrede pravila postupka, te stavio tačku na, kako navodi porodica, dalje manipulacije.

Sve ono što je uradio CSR Banjaluka u slučaju šestogodišnjeg dečaka, prijavljeno je i Okružnom javnom tužilaštvu.

Direktorka Vera Sladojević juče se nije javljala na naše telefonske pozive, kao što je uostalom radila i svaki put do sada kada smo željeli da čujemo i njeno mišljenje o konkretnim slučajevima.

Apel odgovornima

Zbog svega kroz šta su prošli, porodica šestogodišnjeg dječaka je uputila apel odgovornima koji učestvuju u odlučivanju i radu direktorke Centra za socijalni rad Banjaluka Vere Sladojević.

U ovom apelu traži se da preduzmu sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti i odgovornosti, te na osnovu svoje moralne svijesti zaustave dalje aktivnosti koje vode upropaštavanju djece.

Izvor: Blic

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?