Urađena balon dilatacija aortnog zaliska

Objavljeno: 24. 3. 2012

Na Kliničkom centru Banjaluka urađena je balon dilatacija aortnog zaliska, prvi zahvat ovog tipa u BiH.

Zahvat je urađen devedesetogodišnjoj pacijentkinji koja je imala tešku aortnu stenozu sa gradijentom pritiska preko srčanog zaliska od 130 milimetara žive.

Interventni kardiolog doktor Neno Dobrijević rekao je da je riječ o transaortnoj ugradnji vještačkog srčanog zaliska, te da koncept ovog pristupa nije klasična kardiohirurška intervencija, odnosno otvaranje grudnog koša, već pristup kroz krvne sudove.

Prema njegovim riječima, ovo je jedna od novijih metoda interventne kardiologije, koja se preporučuje pacijentima koji ne mogu na klasičan način otići na zamjenu srčanog zaliska.

“Riječ je o otprilike četvrtini pacijenata, uglavnom u odmaklim godinama”, rekao je Dobrijević novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se prednost ovog zahvata u odnosu na klasičnu operaciju ogleda u tome što nema otvaranja grudnog koša i rezanja, što nema vantjelesnog krvotoka odnosno zaustavljanja srca, te da se sve radi na pulsirajućem srcu.

“Nema teškog postoperativnog toka koji je pratio klasičnu operaciju i ova intervencija se može uraditi u roku od sat vremena”, naveo je Dobrijević.

On je istakao da je intervencija veoma skupa jer su za nju potrebne sofisticirane vrste materijala, katetera, žica, balona, te da sam zalisak košta oko 20.000 evra.

Dobrijević je naveo da je za ovakvu vrstu zahvata potreban tim stručnjaka, jer osim interventnih kardiologa učestvuju i vaskularni hirurzi, intenzivisti, rengen tehničari i medicinske sestre.

Za prvu balon diletaciju aortnog zaliska, koja je izvedena juče, kolegama na banjalučkom Kliničkom centru pomogao je i doktor Robert Bernat iz bolnice “Marija Magdalena” iz Krapinskih Toplica u Hrvatskoj.

Broj ovakvih zahvata je i u zemljama u okruženju za sada mali – u Hrvatskoj 15 pacijenata, u Sloveniji 44, u Crnoj Gori pet, koje su radili stručnjaci iz Italije, dok u Srbiji još nije izveden, iako je prije petnaest godina pokušaj diletacije izveden na drugi način.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi