BiH

Od 1. juna skuplje cigarete u BiH (Foto)

Objavljeno: 29. 5. 2015 u 16:18h

Od 1. juna poskupiće cigarete Fabrike duvana Sarajevo i Imperial Tobacca u BiH i to za 10-20 feninga po paklici cigareta. Ranije, 1. aprila poskupile su cigarete iz asortimana Fabrike duvana Rovinj, takođe od 10 do 20 feninga po kutiji.

Proizvođači i distributeri cigareta mogu bilo kada u toku godine povećati cijene cigareta, s tim što u te nove cijene mora biti ugrađena akciza važeća za 2015. godinu i pripadajući PDV.

Svi koji prodaju cigarete proizvođača koji su povećali cijene moraju 1. juna ove godine popisati zalihe samo onih cigareta čija se cijena mijenja, popisne liste dostaviti Upravi za indirektno oprezivanje (UIO), a razliku akcize uplatiti na Jedinstveni račun UIO.

Do isteka zaliha i pojave cigareta sa novim akciznim markicama na tržištu BiH, ove cigarete će se prodavati po novim cijenama iako će biti obilježene starim akciznim markicama, jer će na njih biti plaćena ralika akcize u skladu sa Zakonom o akcizama.

“Što se tiče prihoda od akciza na duvan i duvanske prerađevine u četiri mjeseca 2015. godine ukupno je naplaćeno 258 miliona KM, što je za 23 miliona KM više u odnosu na isti period 2014. godine kada je ukupno naplaćeno 235 miliona KM”, kazao je za Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

cig2

cig1

Izvor: klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/od-1-juna-skuplje-cigarete-u-bih-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])