SIPA uhapsila osam lica zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudima

Objavljeno: 4. 11. 2016 u 15:52h

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, rano jutros započeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva „TWINS“.

Akcija se provodi u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije, MUP-om Hrvatske, Saveznom kriminalističkom policijom Njemačke i Austrije.

Na području Sarajeva, policijski službenici SIPA-e su uz podršku policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo slobode lišili osam lica i izvršili pretrese objekata na više lokacija.

Istovremeno, u okviru ove akcije na teritoriji Srbije, Austrije i Njemačke, provode se operativne aktivnosti, gdje se takođe vrše lišenja i pretresi objekata na više lokacija.

U okviru ove akcije lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima međunarodna trgovina ljudima, međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca.

Lica lišena slobode sumnjiče se da su duži vremenski period, iskorištavajući težak socijalni položaj, vrbovali više mlađih ženskih lica sa područja Srbije i BiH, te iste slali u Njemačku i Austriju da se bave prostitucijom.

Djevojke koje su pokušale izaći iz ovog lanca, bile su izložene prijetnjama, psihičkom i fizičkom zlostavljanju. Organizatori lanca prostitucije, su imali unaprijed razrađen sistem vrbovanja djevojaka i organizovanja njihove eksploatacije, tako što su na određenim internet stranicama, objavljivali oglase, na kojima su nudili pružanje seksualnih usluga.

Državna agencija za istrage i zaštitu, ovakvim akcijama pokazuje da je spremna suočiti se sa najsloženijim oblicima međunarodnog organizovanog kriminala i da je respektabilan i pouzdan partner kako policijskim agencijama iz zemalja okruženja tako i zemalja Evropske unije.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sipa-uhapsila-osam-lica-zbog-organizovanog-kriminala-i-trgovine-ljudima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])