dr. Čehajić, specijalistkinja pedijatrije: Zagađen vazduh utiče na razvoj i zdravlje djece

Objavljeno: 22. 12. 2020 u 10:03h

Korišćenje pročišćivača vazduha pomaže u sprječavanju alergija i oboljenja.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije ukazuje da je Bosna i Hercegovina među zemljama sa najgorom kvalitetom vazduha u svijetu, te se zbog toga na 100.000 stanovnika suočava sa 79,8 slučajeva prijevremene smrti. Problem aerozagađenja nažalost dio je naše svakodnevice, a posljednjih dana Sarajevo se nalazi se pri vrhu neslavne liste najzagađenijih gradova u svijetu, u kojem se, sa vrijednostima AQI-a većim od 300, vazduh klasifikuje kao opasan. Slična sitaucija je u ostalim bh. gradovima: Zenici, Tuzli i Banjaluci, gdje sa nastupanjem grijne sezone naglo raste nivo polutanata u vazduhu.

Aerozagađenje izaziva različite zdravstvene smetnje i oboljenja, a među najugroženijima su djeca. Kako aerozagađenje utiče na njihovo zdravlje, koje zdravstvene poteškoće i oboljenja izaziva, te kako se zaštititi, razgovarali smo sa dr. Evelinom Čehajić, specijalistkinjom pedijatrije.

„Najčešće roditelji nisu upoznati kojim sve vrstama štetnih čestica i alergna su djeca izložena. U vanjskoj sredini imamo prisustvo prirodnih alergena, polena, gljivica, dlake životinja, prašine te raznih alergena i iritanasa nastalih sagorijevanjem čvrstih goriva, automobilskih izduvnih gasova, zagađenja od strane fabrika i sl. U zimskom periodu se intenzivira zagađenje zbog korišćenja goriva za grijanje, kao i promjene atmosferskih prilika, poremećaja strujanja vazduha i zadržavanja zagađenja u gradovima. U zatvorenom prostoru prisutni su alergeni kućne prašine, grinje, dlake i perja kućnih ljubimaca, takođe alergeni i iritansi pušenja, loženja u svrhu grijanja, gorenja svijeće, sprejevi za vazduh, kuvanje, sušenje veša unutar prostorija, te čestice koje ulaze pri vjetrenju ili ih unosimo na odjeći iz vanjske sredine“, na početku pojašnjava dr. Čehajić.

Ističe da, kada se govori o štetnosti aerozagađnja, negativan uticaj dešava se već od začeća.

„Zagađenje utiče na opšti i neurološki razvoj ploda, kao i njegov imuni sistem. Izloženost trudnice zagađenju vazduha se smatra jednim od mogućih razloga za povećanje broja djece sa poremećajima iz autističkog spektra. Posebno negativno na plod djeluje izloženost duvanskom dimu, gdje pasivno pušenje, odnosno boravak u prostoriji zagađenoj duvanskim dimom ima gotovo isti efekat kao i aktivno pušenje. Ugalj monoksid u krvi majke izaziva hipoksiju – nedostatak kiseonika za plod. Povećava se rizik prijevremenog poroda, rađanje novorođenčadi sa malom tjelesnom težinom i češće se komplikuje postporodna adaptacija i disanje djeteta.“

dr. Evelina Čehajić

Djeca koja udišu loš vazduh češće boluju od astme, infekcija respiratornog trakta i dječjeg karcinoma, a dokazano je da zagađenje vazduha može uticati na neurološki razvoj djece, uzrokujući poteškoće u učenju kao i slabije funkcije pluća i mozga.

„Mala djeca do pet, a posebno do tri godine nemaju dobro razvijen imuni sistem, te zbog boravka u vrtićima, u okruženju mnoštva virusa i bakterija, imaju česte infekcije gornjih disajnih puteva. Zagađenje vazduha vani, kao i u prostorijama, za njih je dodatno opterećenje, te se osim infekcija gornjih disjanih puteva, češće javljaju bronhitis, upala pluća, astma, alergije.“

Iako se djeca školske dobi smatraju najzdravijom populacijom, i oni su izloženi negativnim posljedicama zagađenja vazduha. „Naime, oni borave vani mnogo više nego mala djeca i na taj način se povećava njihov rizik zbog izlaganja zagađenju. Osim toga, ta su djeca aktivnija, trče, bave se sportom i pri tom su u gradskoj sredini više izložena zagađenju. Ukoliko im ne obezbijedimo kvalitetu vazduha u školama i kod kuće u periodu intenzivnog razvoja to može imati posljedice za njihov razvoj i zdravlje u odrasloj dobi“, ističe dr. Čehajić i dodaje kako s obzirom da u zimskom periodu više vremena provodimo u zatvorenim prostorima posebno moramo povesti računa o kvalitetu vazduha unutar njih, jer je on čak 2-5 puta zagađeniji od onoga vani, zato što je sačinjen od već zagađenog vazduha koji dolazi spolja, ali i zagađenja koja nastaju u zatvorenom prostoru.

„Najbolji način da se zaštitimo je da koristimo pročišćivač vazduha koji može odstraniti, kako krupnije čestice, npr. dlake i prašinu, tako i one manje koje odstranjuje njegov HEPA filter. Tu spadaju grinje, bakterije, virusi, polenska zrna, čestice smoga poput PM 2,5 koje dolaze do alveola pluća i dalje do krvi, a uzrokuju zdravstvene probleme. Smanjenjem broja mikroba smanjuje se mogućnost infekcija, te smanjuje prisustvo alergena. Filter sa aktivnim ugljem uklanja štetne plinove i neugodne mirise. Sve navedno nam daje osjećaj ugode i sigurnosti, te smanjuje potrebu za provjetravanjem u uslovima velikog vanjskog zagađenja“, savjetuje dr. Čehajić koja, kako bi bila sigurna da i njeni najmanji pacijenti udišu čist vazduh, u svojoj ordinaciji upravo ima postavljen pročišćivač vazduha navedenih performansi, Philips Air Purifier, čija unaprijeđena tehnologija VitaShield uklanja čak 99,97 % malenih čestica od 0,003 µm u samo šest minuta.

Ovaj tekst je izrađen uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. Sadržaj materijala je isključiva odgovornost portala i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.  

baner

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/dr-cehajic-specijalistkinja-pedijatrije-zagadjen-vazduh-utice-na-razvoj-i-zdravlje-djece/||CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)