Vatromet za Ginisa u Kuvajtu (Video)

Objavljeno: 11. 11. 2012 u 09:24h

Kuvajt je obilježio zlatni jubilej svog Ustava spektakularnim vatrometom vrijednim 15 miliona dolara, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Predstavnik Ginisove knjige potvrdio je za kuvajtsku televiziju da su aktivirane 77.282 rakete i petarde, što je novi rekord.

Desetine hiljada ljudi pratile su vatromet i igru laserskih zraka punih sat vremena u okviru proslave 50 godina od usvajanja najvišeg zakona.

Pokojni emir Šeik Abdulah al Salem al Sabah proglasio je Ustav 11. novembra 1962. godine, čime je Kuvajt postao prva zemlja u regionu Persijskog zaliva koja je dobila ovakav zakonski akt i parlament.

Uoči proslave emir Šeik Sabah al Ahmad al Sabah rekao je u televizijskom govoru da je država posvećena demokratiji i pozvao na nacionalno jedinstvo u vrijeme kada zemlja prolazi kroz ozbiljnu političku krizu.

U posljednjih 50 godina, parlament je raspušten devet puta, a šest puta od sredine 2006. godine. Pojedini dijelovi Ustava zamrzavani su dva puta, a parlament nije radio punih 11 godina tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Vlast i opozicija trenutno su u jednom od najvećih sporova u istoriji ove zemlje. Opozicija tvrdi da je vlast uzurpirala Ustav.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/vatromet-za-ginisa-u-kuvajtu-video/||CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)