Vrbas ponovo bio neprikosnoven

Objavljeno: 29. 7. 2019 u 16:39h

Završeno je Svjetsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u kajaku i kanuu, a Banjaluka je ponovo bila sjajan domaćin i etablirala se u svijetu ovog sporta kao jedan od najvažnijih evropskih, ali i svjetskih centara, bar kada su u pitanju divlje vode.

Vrbas je i ovaj put za neke bio neprikosnoven, kako se izrazio najbolji domaći takmičar Dušan Mačkić. Svaka greška se skupo plaćala, posebno u sprintu. Staza kao i uvijek zahtjevna, a oni najbolji su pokazali kvalitet. Mačkić je pokupio simpatije, u kvalifikacijama je zauzeo četvrto mjesto što ga je svrstalo među najbolje juniore svijeta. Njegova sjajna trka došla je već prvog dana, ambicije su porasle, a samim tim i pritisak. Počela su razmišljanja o medalji, što u ovom trenutku nije bilo realno. Na kraju, odlično 12. mjesto što ranije nikome iz BiH nije uspjelo. Ponovo je organizator Kajak-kanu klub Vrbas položio ispit. Predstavnici krovne svjetske federacije (ICF) imaju samo riječi hvale. Sve je bilo isplanirano do najsitnijih detalja tako da ništa nije prepušteno slučaju.

“Za nas je veoma važno što je Svjetsko prvenstvo u ovom dijelu Evrope. Banjaluka je važan centar na mapi našeg sporta. Rijeka Vrbas ima veliki potencijal kada su u pitanju divlje vode. Pohvalio bih Nikolu Stankovića koji sa svojom ekipom i volonterima radi sjajan posao. Jedino što nam nedostaje je medalja za domaće takmičare. Nadam se da će ubrzo jedan domaći takmičar biti na pobjedničkom postolju” – rekao je predstavnik ICF-a Siril Nivel.

Banjaluku će zauvijek pamtiti Belgijanac Kilijan Mersmans koji je do prvog svjetskog zlata u spustu došao baš na Vrbasu. Suze su okupale njegovo lice, a naporan rad svih ovih godina se isplatio.

“Čekao sam ovo dugo. Osjećajan je sjajan, neopisiv. Tu su moji prijatelji koji su me bodrili i davali mi snagu u momentima kada je bilo najteže. Hvala mom ocu koji mi ujedno i trener. Emocije su snažne. Nadam se da je ovo samo početak” – rekao je Mersmans.

Trofejni slovenački kajakaš Nejc Žnidarčič priključio se australijskom timu. Znanjem će pokušati da pomogne “kengurima”. Ako neko poznaje Banjaluku i Vrbas onda je to on.

“Često sam u Banjaluci, Vrbas odlično poznajem. Pokušavam da pomognem Australijancima dok imam pauzu od svojih takmičenja. U Australiji nemaju mogućnost da veslaju na ovakvim rijekama. Fascinirani su onim što su vidjeli ovdje” – rekao je Žnidarčič.

Četiri dana je kanjon bio krcat ljudima iz cijelog svijeta. Stigle su ekspedicije iz Australije, Amerike, Velike Britanije, bila je to mješavina raznih kultura i jezika. Takmičili su se ko će glasnije navijati i bodriti svoje kajakaše. Irci su to radili na specifičan način. Keltsku tradiciju su prezentovali u Banjaluci.

“Gajde su naš instrument i na taj način pokazujemo dio naše kulture. Moj sin se takmičio ovdje, drugi put smo u Banjaluci. Uvijek tokom trke sviram gajde, jer tako podižem moral našim takmičarima” – rekao je jedan irski navijač.

Solidan i Šudić

Osim Dušana Mačkića, solidan rezultat ostvario je i Anel Šudić. U konkurenciji mlađih seniora do 23 godine, član Kajak-kanu kluba Vrbas imao je 18. vrijeme u spustu. U najnapornijoj trci na ovom prvenstvu Šudić je uspio da bude konkurentan. Zajedno sa Mačkićem i Draganom Preradovićem nastupio je u timskoj trci za reprezentaciju BiH, ali nisu ostvarili plasman.

Izvor: Glassrpske/ Ivan Dragičević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/vodeni-sportovi/vrbas-ponovo-bio-neprikosnoven/||claudebot