Otac mladog bh. tenisera: Pomozite da vratim maloljetnog sina iz Nice

Objavljeno: 30. 3. 2020 u 21:00h

Brojni bh. građani koje je pandemija virusa korona zatekla u inostrastvu, među kojima su i djeca, imaju problem s tim kako da se vrate u BiH.

Jedan od njih je i maloljetni reprezentativac u tenisu Ahmed Hurtić koji je ostao “zarobljen” u Francuskoj sa svojim trenerom Farukom Bakalovićem, hiljadama kilometara udaljen od svojih roditelja.

Ahmedov otac Sevlid javio se televiziji “N1” i rekao da su se obraćali ambasadama, ministarstvu i drugim institucijama za pomoć, ali da nije bilo reakcije.

“Uspjeli smo dobiti Ambasadu BiH u Francuskoj gdje su nam rekli da ne rade i da će nas obavijestiti ukoliko bude bilo kakvih informacija. Na druge upite niko nam nije odgovorio. Oni su sada smješteni u malom stanu kod Nice. Vlasti ne dozvoljavaju da često izlaze iz stana i sve imaju manje hrane”, rekao je za pomenutu televiziju otac Sevlid.

Kako je rekao trener Bakalović, Ahmed je bio smješten u kampu teniske akademije koju je pohađao kao talentovani teniser. Kampus je zatvoren, a brigu o Ahmedu je preuzeo on. Preselili su se u mali stan u mjestu Antibes koje je udaljeno od Nice 10 kilometara.

“Ahmed i ja smo se trebali vratiti prije nekoliko dana preko Budimpšete u BiH, ali WizzAir je zabranio putovanje osobama koji nisu državljani Mađarske. Kontaktirali smo Ministarstvo sigurnosti BiH i rekli su nam da su naš slučaj proslijedili Ministarstvu vanjskih poslova”, rekao je Bakalović.

Istakao je da im je kretanje ograničeno. Imaju pravo da odu do supermarketa najdalje jedan kilometar od stana i sat vremena dnevno.

“Uz to morate imati papir kojim potvrđujete da ste samo sat vremena bili vani, a policija je raspoređena po gradu i kontroliše kretanje”, rekao je.

I Hurtić i Bakalović pitaju zbog čega su djeca iz Italije imala prednost u odnosu na ostalu te da li ima nade za njih.

Odgovarajući na ovo pitanje ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić je gostujući u emisiji “Dan uživo” rekao da BiH nije u situaciji da može za svakog građanina poslati avion zbog teške ekonomske situacije.

“Djeca iz Italije su evakuisana na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, a Vijeće ministara BiH je to podržalo”, rekao je Radončić.

Ahmedovi roditelji uputili su apel svima da im pomognu da vrate svog maloljetnog sina kući.

Izvor: N1

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/planeta-sporta/otac-mladog-bh-tenisera-pomozite-da-vratim-maloljetnog-sina-iz-nice/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])