Skijaški klub RIS: Skijanje nije sport bogatih

Objavljeno: 17. 4. 2018 u 19:01h

Dolaskom proljeća završene su sve zimske aktivnosti Skijaškog kluba RIS iz Banjaluke, čiji su članovi prezadovoljni ostvarenim u prošloj sezoni, koju su zatvorili malom zabavom za članove i prijatelje.

Ponosni su na činjenicu da su prošle zime obučili 30 neskijaša, dok je prema riječima predsjednika kluba Gorana Brankovića tokom deset godina oko 300 polaznika naučilo da skija.

“Napredujemo svake godine i imamo oko 70 stalnih članova dok je prošle zime 30 djece naučilo da skija. Organizovali smo jednodnevne i višednevne izlete te imali 130 sati skijanja. Kroz godišnju članarinu uspjeli smo da obezbijedimo 70 kompleta ski-opreme (skije, pancerice, štapovi, kacige) za sve uzraste i imamo dobru saradnju sa svim skijalištima u BiH, što našim članovima donosi razne prednosti i mogućnosti redovnog skijanja tokom sezone” – izjavio je Branković.

Osim entuzijasta okupljenih oko kluba tu su još petorica instruktora koji su svakodnevno radili sa polaznicima, uglavnom djecom, ali je bilo i starijih.

“Instruktori imaju licencu ATUS (Asocijacija trenera i učitelja skijanja), jer ne želimo ništa da radimo mimo pravila i na svoju ruku. Veliku pomoć imamo od Igora Božića, koji jedan od najboljih ski-instruktora u BiH, dok je tu sa nama i Siniša Marković, bez kojeg bi sve ovo bilo nezamislivo. Tu su još instruktori Dragan Kajkut, Aleksandar Gajić, Marko Branković i Bojan Tomić” – kazao je Branković.

Ideja o osnivanju kluba stara je 30 godina i potiče iz vremena kada je na tom terenu postojao ski-lift koji je devastiran.

“Oduvijek smo željeli da sakupimo mlade, ali i one malo starije da bismo zajedno uživali u skijanju. Cilj nam je da doprinesemo popularizaciji ovog sporta u našem gradu i sklonimo mlade sa ulice te da što više djece nauči da skija. Sve je počelo i kao jedna vrsta revolta, jer smo htjeli da dokažemo da se skijanjem mogu baviti i oni koji nisu boljeg materijalnog stanja te smo uspjeli da ga približimo i godinama pokazujemo da nisu potrebne velike pare te da svako može da skija” – kazao je Branković.

Prije pet godina počelo je ozbiljnije da se radi.

“Prve korake napravili smo na takozvanoj Mišinom brdu ili Mišinoj livadi, koja se nalazi na Starčevici u ulici Starog Vujadina dok smo 2013. postavili i ski-lift. Tada smo okupili veliki broj djece koja su sa našim instruktorima učila da skijaju, a veliki broj njih nikada prije toga nije ni stao na skije, a sada su odlični skijaši” – istakao je Branković.

Stalni ski-lift

Zavjesa na zimska dešavanja je spuštena dok sada slijede ljetni radovi da bi sljedeća sezona bila što bolje dočekana.

“Jedan od planova je osposobljavanje ski-lifta koji bi se trajno nalazio na stazi. Širićemo stazu na Mišinoj livadi prema takozvanom Titovom brdu, a ujedno i ravnati da bismo imali što bolje uslove tokom zime” – rekao je Branković.

RIS

Ris je amblem kluba, mada je naziv u stvari skraćenica za “Raja ispod Starčevice” odnosno dio naselja koji se zove Ćermetana.

Izvor: Glassrpske/ Milan Zubović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/skijaski-klub-ris-skijanje-nije-sport-bogatih/||claudebot