Krajem decembra u “Boriku” oproštajni meč Gorana Delića

Objavljeno: 16. 10. 2019 u 16:15h

Na ringu sam praktično tri decenije i došlo je vrijeme da završim karijeru. Sigurno da rastanak sa ringom neće biti lak, ali svemu lijepom dođe kraj.

Istakao je ovo najbolji profesionalni bokser iz Republike Srpske Goran Delić, koji je za 28. decembar planirao oproštajni meč u Sportskoj dvorani “Borik”.

“Više detalja biće poznato u narednih desetak dana, kada moj menadžer Aleksander Petković utanači još neke pojedinosti. Ono što znam je da bi te večeri u banjalučkom hramu sporta trebalo da bude održano desetak borbi. Četiri ili pet u amaterskoj konkurenciji, odnosno to će biti meč reprezentacije Srbije protiv neke druge nacionalne selekcije, a ostalo će biti profesionalne borbe. Za sve je zadužen Petković i borci iz njegovog kampa “Petko džim”, uglavnom Rusi sižu u Banjaluku. Sve u svemu trebalo bi da to bude pravi sportski spektakl” – naglasio je Delić.

Još 1989. godine prvi put je zakoračio u prostorije Bokserskog kluba Slavija.

“Slavija je tada bila pravi sinonim za banjalučki boks. Trenirao sam do početka rata, a onda povremeno na odsustvima dolazio u klub, da bi se potpuno aktivirao 1995. godine. Nažalost, tada nismo imali priliku kao današnji bokseri da imamo puno mečeva. Pod zastavu BiH nismo htjeli, a kao reprezentacija Republike Srpske nismo mogli da nastupamo na velikim takmičenjima. Zato sam imao svega pedesetak amaterskim mečeva u kojima sam imao samo šest poraza. Za to vrijeme uspio sam da dva puta budem bronzani na seniorskim prvenstvima Jugoslavije, višestruki sam prvak Republike Srpske, a na prvom Memorijalu “Radovan Bisić” na kojem se okupila svjetska elita u to vrijeme proglašen sam za najboljeg domaćeg boksera” – nastavio je Delić.

Sredinom 2004. godine odlučio je da se pokaže na profesionalnom ringu, a uzor mu je bio Zlatimir Burić, bivši bokser Slavije, koji je nekoliko godina ranije krenuo istim putem. Ostalo je zabilježeno da je na profi-ringu imao 35 nastupa u kojima je zabilježio 32 pobjede i samo tri poraza. Za to vrijeme bio je profesionalni prvak svijeta u kruzer kategoriji u verziji UBO, internacionalni šampion u verziji Interkontinentalne bokserske federacije (IBF)…

“Borio sam se protiv Huana Karlosa Gomeza za titulu internacionalnog prvaka u verziji Svjetske bokserske asocijacije (NjBA), Firata Arslana za evropsku krunu u verziji NjBO, ali sam nažalost ove mečeve izgubio. O kakvim protivnicima se radi najbolje svjedoči podatak da je Gomez 14 puta osvajao razne svjetske titule, a izgubio ju je od Vitalija Klička, a Arslan je tri puta bio svjetski i više puta šampion Evrope. Prošle godine sam osvojio titulu šampiona Mediterana u IBO verziji” – istakao je Delić.

Krajem 2012. godine na svjetskoj listi u IBF verziji bio je rangiran na petom mjestu.

“Nažalost nisam tada uspio da napravim taj veliki korak naprijed, a najveći razlog za to je što tada uz sebe nisam imao kvalitetnog menadžera, kao što je moj sadašnji, Petković. Koliko sam tada dobro kotirao najbolje svjedoči da sam brojnim svjetskim šampionima pred njihove mečeve bio sparing partner. Tako sam se zajedno pripremao između ostalih sa Aleksanderom Usikom, Markom Hukom, Firatom Arslanom, Krištofom Vlodarčikom, Huanom Karlosom Hernandezom, a jedno vrijeme trener mi je bio Fric Zdunjek, koji je godinama bio uz Vitalija Klička. Ostaje sigurno žal što nisam postigao još bolje rezultate, pogotovo na amaterskom ringu, ali kada se sve sabere i oduzme boks je obilježio moj život i na tome sam mu zahvalan” – dodao je Delić.

Slavija

Goran Delić se nada da će klub u kojem je počeo karijeru Slavija uskoro izaći iz dugogodišnje krize i krenuti uzlaznom putanjom.

“Svi znaju koliko je Slavija zadužila boks na ovim prostorima, ali i na svim svjetskim meridijanima i naravno da mi je teško gledati kada ovom klubu ne ide. Vjerujem da će se veoma brzo svi ljubitelji boksa u Banjaluci, ali i svi bivši i sadašnji članovi Slavije ujediniti ka zajedničkom cilju, a to je da se krene stazama starih uspjeha” – naglasio je Delić, koji je bio član ovog kluba od 1989. godine pa sve do prelaska u profesionalne vode, 2004. godine.

Izvor: Glassrpske/ Darko Pašagić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/krajem-decembra-u-boriku-oprostajni-mec-gorana-delica/||claudebot