“Brevet” u Banjaluci doživljava ekspanziju (Foto)

Objavljeno: 20. 5. 2019 u 12:48h

Voliš da voziš bicikl. I činiš to jako često. I ne voziš samo po lijepom vremenu, nego ti ne smeta ako te uhvati kiša ili da, zbog dužine vožnje, uđeš u noć. Jer voliš da voziš.

Ako ste se ponašli u prvom pasusu, željeli bismo da vas upoznamo sa ultradugim vožnjama, porijeklom iz Francuske, pod nazivom – “BREVET”. Ove vožnje nisu takmičarskog karaktera i čitava ideja se zasniva na samoodrživosti bicikliste na vožnjama, tokom kojih prelazi velike udaljenosti, u određenom vremenskom roku.

Breveti se voze po svim vremenskim uslovima i pomjeranje datuma starta se u principu ne vrši, osim u izuzetnim uslovima (tornado, zemljotres, poplava). Osim toga, zbog velikih udaljenosti koje trebaju preći, biciklisti, odnosno “RANDONNEUR-I”, često provode čitavu noć ili bar jedan dio noći, u vožnji.

Vožnje ovog tipa se kod nas se održavaju već 6-7 godina. Ove sezone, breveti će doživjeti svojevrsnu ekspanziju, a u želji za dobijanjem više informacija o brevet događajima, kao i nadolazećoj uzbudljivoj manifestaciji “B-HARD”, razgovarali smo sa Nikicom Atlagićem, organizatorom ovog događaja u Banjaluci.

Kako su “breveti” došli na naše područje?

“Biciklizam dolazi u raznim oblicima – bicikl kao prevozno sredstvo, biciklizam kao rekreacija, kao takmičarski sport, ali i kao način putovanja i turizma. Ja sam sve te elemente oduvijek kombinovao, u promjenjivom odnosu, a tako je i danas. Još u juniorskim danima su me fascinirale dugometražne vožnje i dugo mi je bila želja da odvezem rutu od Banjaluke do Makarske, dužine 252 km i veoma zahtjevnog visinskog profila. To sam ostvario 2008. godine (i jubilarno ponovio 2018.), a zanimljivo je da je ta moja prva vožnja do Makarske ustvari bila svojevrsna preteča breveta kod nas, a i inspirisala je mnoge ljude da uopšte počnu da voze bicikl, što mi je izuzetno drago. Među njima je bio i Željko Vrbovčan, pokretač organizacije Randonneurs Srpska, predstavnik krovne organizacije Audax Club Parisiene i aktivan organizator breveta od 2012. godine.”

Koliko je teško uspješno odvesti brevet?

“Najteže je održati koncentraciju i volju tokom psihofizičkog zamaranja. Možda neočekivano, ali najbitnija stvar za uspješnu vožnju breveta je “glava”. Naravno, fizička priprema se podrazumijeva, ali jednom kada odvezete 200 km, svaki naredni put je mnogo lakše, bez obzira na sve druge uslove. A onda poželite odvesti 300km, pa 400km i tako počinje ta “zaraza” brevetima.”

Ove godine si organizator “B-HARD Ultra Race & Brevet” u Banjaluci. Reci nam nešto o tome.

“B-HARD Ultra Race & Brevet” je multidisciplinarna biciklistička manifestacija, koja se održava od 13. do 16. juna. Njen glavni zadatak je poboljšanje imidža Bosne i Hercegovine i prezentacija njenih ogromnih turističkih potencijala, kroz promociju pažljivo skrojenu cikloturističku rutu u dužini od 1030 km i oko 14000 m visinske razlike.

Navedena ruta je osmišljena tako da je cikloturisti voze 10 dana, sa ili bez prateće logistike, i da bude uvrštena u turističku ponudu Banjaluke i BiH, ali će na istoj ruti da se voze i brevet i ultramaraton od 1000 km, u kojem učesnici imaju samo 75h da uspješno izvezu zadanu rutu. Mislim da sada možete uvidjeti da breveti nisu nimalo bezazleni, kao što je možda nekima to zvučalo na početku ovog teksta.

“B-HARD” manifestacija je jedinstvena u svijetu sličnih događaja – zašto je to tako?

Slobodno se može reći iz mnogo razloga. Ovo je jedini događaj ovog tipa osmišljen specifično da promoviše jednu državu i njene turističke potencijale. Sarađujemo i s najboljim domaćim fotografima, kako bismo prirodno-istorijske ljepote BIH prikazali u najboljem mogućem svjetlu. Naša manifestacija kombinuje ultramaratonsku trku i brevet unutar istog događaja, što definitivno nije praksa, a imaćemo u ponudi i nešto sporiju, petodnevnu turističku opciju vožnje, s organizovanim noćenjima. Pored toga, ruta nije jednostavno nacrtana tako da bude teška i izazovna, mada to svakako jeste, nego ću i ja lično, kao idejni tvorac i organizator, da pod istim uslovima učestvujem u vožnji, što je svojevrsna garancija kvaliteta. I na kraju, kako ovaj događaj organizuje neprofitna organizacija, sve što uspijemo obezbijediti, po pitanju podrške i sponzorstava, ići će direktno u korist učesnicima. Tako će naša ultra-trka biti prva i jedina u svijetu sa novčanim nagradama za učesnike.

“Zagrijavanje” za B-HARD je već počelo?

Tako je. 13. aprila smo organizovali brevet od 200 km, pri čemu su devetorica hrabrih biciklista, uprkos veoma hladnom i mokrom vremenu, uspješno odvezla “brevet” vožnju u dužini od 215 km, na relaciji Banjaluka – Srbac – Prnjavor – Teslić – Borja – Banjaluka. Na startnoj listi su bila 22 učesnika, među kojima i jedna žena, ali su izrazito nepovoljni vremenski uslovi doveli do velikog broja odustajanja, u različitim fazama vožnje. Veoma nam je drago što su na ovoj vožnji u većini bili biciklisti iz drugih gradova – Sarajeva, Mostara, Jablanice, Teslića, Tomislavgrada, Breze i Žepča, tako da slobodno možemo reći da je manifestacija u potpunosti opravdala turističko-sportski karakter. Ovu biciklističku manifestaciju je organizovalo Udruženje građana “Centar za bolji kvalitet života” (Banjaluka), u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, Hotelom Hajdučke vode i Turističkom organizacijom Banjaluke, i bila je odličan uvod u vožnju od 1000 km, koja nam slijedi. Kako bismo ovu manifestaciju približili i biciklistima kojima je cijela ruta “prevelik zalogaj”, zajedno uz višednevnu vožnju od 1000 km, imaćemo u ponudi i jednodnevnu varijantu od “samo” 250 km.

Kao profesionalac, šta savjetuješ za ovakve vožnje?

Treba obratiti pažnju na unos hrane i tečnosti, te pronaći umjeren tempo vožnje. Takođe, primijetio sam da mnogi vozači breveta pribjegavaju veoma dugim pauzama za odmor, a to je po mom mišljenju kontraproduktivno. Tako da, moj glavni savjet vozačima breveta bi bio da se minimizuju pauze i zadrži određen ritam.

Sve detalje u vezi “B-HARD” događaja možete vidjeti na web sajtu: bhardultrarace.com.

Ali i na društvenim mrežama:

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/brevet-u-banjaluci-dozivljava-ekspanziju-foto/||claudebot