Fudbalski klub Borac: Pehar za sva vremena

Objavljeno: 11. 5. 2013 u 09:43h

U istoriji Fudbalskog kluba Borac 11. maj 1988. godine upisan je zlatnim slovima, jer su toga dana Banjalučani u finalu Kupa Jugoslavije, u Beogradu, savladali velikog favorita Crvenu zvezdu sa 1:0 i osvojili pehar Maršala Tita.

 borac

Danas, 25 godina kasnije, u klupskim prostorijama posebno mjesto zauzima replika velikog srebrnog pehara Maršala Tita, koji sija nesmanjenim sjajem, kao i velika slika ekipe koja je napravila podvig i ostvarila najveći uspjeh u istoriji kluba.

Takođe i danas se prepričava kako je gol odluke postigao Senad Lupić u 60. minutu. Akciju je započeo roviti bek Stojan Malbašić, koji i pored povrede nije htio da propusti ovaj susret. Oduzeo je loptu jednom fudbaleru “crveno-bijelih” i sjurio se po desnom krilu. Odlično je proigrao Amira Durgutovića, koji je došao do same aut-linije. Uslijedio je milimetarski precizan centaršut na drugu stativu. Lopta je prevarila golmana Beograđana Stevana Stojanovića i visokog Miodraga Krivokapića. Na pravom mjestu našao se Lupić. Uslijedio je trzaj glavom, lopta je pogodila zemlju i otišla u nebranjenu mrežu. Stadion JNA je eksplodirao od radosti pristalica Banjalučana.

– Svima nama koji smo bili učesnici tog finalnog susreta sigurno su to najradosniji trenuci u karijeri i uvijek ih se rado prisjećamo. Napravili smo fantastičan uspjeh, jer smo kao drugoligaši jedini uspjeli da se dočepamo pehara. A povratak u Banjaluku bio je posebna priča. Na Trgu Edvarda Kardelja dočekalo nas je 30.000 ljudi sa kojima smo proslavili osvajanje pehara – rekao je Malbašić.

Finalna utakmica se pamti i po golmanu Borca Slobodanu Karaliću, koji je “skinuo” penal jednom od najboljih jugoslovenskih igrača svih vremena Draganu Stojkoviću Piksiju. U 81. minutu glavni sudija Blažo Zuber iz Bačke Topole bezazlen duel između Milorada Bilbije i Gorana Milojevića, kojem je lopta već pobjegla i poslije čega je pao, okarakterisao je kao prekršaj za najstrožu kaznu. Više od 25.000 navijača na stadionu JNA je zazviždalo, igrači Borca su držeći se za glave prigovarali Zuberu, ali je odluka ostala nepromijenjena. Loptu je na bijelu tačku namjestio kapiten Beograđana Stojković. Uslijedio je pokušaj lob-udarca po sredini gola, Karalić se nije ni pomjerio i lopta je bez problema završila u njegovom naručju.

– Sama činjenica da se o 11. maju u Banjaluci i danas rado priča, govori koliki smo tada uspjeh postigli. Teško je bilo šta reći o odbranjenom penalu, ali eto posrećilo mi se – rekao je Karalić i dodao da mu je to beogradsko veče sigurno najljepša uspomena u fudbalskoj karijeri.

Borac se na kraju radovao pobjedi, ali i trofeju. Osvojio je 40. kup Jugoslavije i postao jedini drugoligaš koji je stigao do pehara namijenjenog pobjedniku najmasovnijeg takmičenja bivše države. A trofej kao kapiten ekipe prvi je prigrlio Damir Špica.

– U tim trenucima mislio sam da će mi srce prepući od radosti. Za sve nas, za sve navijače Borca, Banjalučane, ali cijelu Bosansku Krajinu bio je to uspjeh o kojem na početku sezone nismo smjeli ni da sanjamo. Međutim, korak po korak i stigli smo do cilja – istakao je Špica.

Put do finala

1. Bosanska Dubica, 6. maj 1987.

Radnik – Borac 0:9

(Durgutović 18, 58, Špica 25, Lupić, 36, 48, 60, 68, 75, Lemić 85)

2. Bosanska Gradiška, 20. maj 1987.

Kozara – Borac 0:2

(Durgutović 55, Beširević 80)

3. Banjaluka, 27. maj 1987.

Borac – Elektrobosna (Jajce) 2:1

(Lupić 20, Durgutović 74 – Šomić 50)

4. Banjaluka, 4. jun 1987.

Borac – Rudar (Ljubija) 2:1

(Beširević 24, Lupić 65 – Parhamov 76)

5. Bihać, 17. jun 1987.

Jedinstvo – Borac 0:0

(penalima 2:3)

(penali: Miladinović, Teljigović – Beširević, Lupić, R. Jakovljević)

6. Banjaluka, 26. jun 1987.

Borac – Leotar 4:1

(Beširević 21, Lupić 55, Durgutović 75, Knežević 83 – Mehić 63. penal)

7. Banjaluka, 12. avgust 1987.

(šesnaestina finala)

Borac – Osijek 1:1

(penalima 4:3)

(Beširević 60 – Maričić 43, penali: Beširević, Lupić, Popović – Jerković, Miličević)

8. Subotica, 19. avgust 1987.

(osmina finala, prvi meč)

Spartak – Borac 1:1

(Kovačević 22 – Beširević 42)

9. Banjaluka, 9. septembar 1987.

(osmina finala, drugi meč)

Borac – Spartak 1:1

(penalima 6:5)

(Lupić 21 – Marenci 60, penali: Popović, Durgutović, Lupić, Matejić, Mataja – Nikodijević, Grcić, Radojević, Kovačević).

10. Novi Sad, 18. novembar 1987.

(četvrtfinale, prvi meč)

Vojvodina – Borac 3:0

(Ćurčić 20, Beganović 26, Marić 35)

11. Banjaluka, 9. decembar 1987.

(četvrtfinale, drugi meč)

Borac – Vojvodina 6:1

(Lupić 43, 59, 69, 75, Popović 53, Beširević 64 – Ćurčić 62)

12. Priština, 16. mart 1988.

(polufinale, prvi meč)

Priština – Borac 1:1

(Šalja 10 – Pobor 35)

13. Banjaluka, 13. april 1988.

Borac – Priština 0:0

(penalima 4:1)

(penali: Popović, Lupić, Durgutović, Beširević – Šalja)

Ekipe

U Kupu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije za sezonu 1987/88. nastupilo je 5.888 ekipa. Najviše predstavnika imala je Srbija, čak 1947, a potom: Hrvatska 1.465, BiH 1.095, Makedonija 523, Vojvodina 475, Slovenija 242, Kosovo 83 i Crna Gora 58.

Jakovljević

Velike zasluge za plasman u finale pripadaju golmanu Anti Jakovljeviću, koji je bio specijalista za odbrane penala. Dan prije utakmice prilikom saopštavanja igrača koji će startovati protiv Crvene zvezde trener Banjolučana Husnija Fazlić ga je izostavio i povjerenje ukazao Slobodanu Karaliću. Ta odluka je pogodila Jakovljevića, koji je odbio da bude na klupi. Pokupio je svoje stvari i prvim autobusom se vratio u Banjaluku. Na njegovo mjesto pozvan je treći golman Borca Željko Babić.

Plakete

Po završetku utakmice na svečanosti, koja je održana u Skupštini grada Beograda, igračima Borca uručene su zlatne plakete. Priznanja Banjalučanima predao je predsjednik FSJ Antun Čilić, a dobili su ih: Slobodan Karalić, Stojan Malbašić, Mario Mataja, Milorad Bilbija, Zvonko Lipovac, Damir Špica, Amir Durgutović, Božur Matejić, Suad Beširević, Nenad Popović, Senad Lupić, Mile Šijaković, Vladica Lemić, Željko Babić, Ranko Jakovljević, Draško Tanasić i trener Husnija Fazlić. Od te 1988. godine na snazi je bio novi pravilnik Fudbalskog saveza Jugoslavije, pa su bez ove uspomene ostali: drugi trener Nenad Gavrilović, ljekar ekipe Halid Kulenović i fizioterapeut Milenko Kaurin.

Crvena zvezda 0 (0)

Borac 1 (0)

Strijelac: 0:1 Lupić u 60. minutu.

Stadion: JNA u Beogradu.

Gledalaca: 25.000.

Sudija: Blažo Zuber (Bačka Topola).

Pomoćnici: Goce Popev (Skoplje) i Vaso Vujović (Cetinje). Delegat: Slobodan Mugoša (Titograd).

Žuti kartoni: Cvetković (Crvena zvezda), Beširević, Špica (Borac).

Crvena zvezda: Stojanović, Milojević, Marović, Jugović, Radovanović, Krivokapić, Binić, Prosinečki, Cvetković, Stojković, Đurović (od 71. minuta Joksimović). Trener: Velibor Vasović.

Borac: Karalić, Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (od 74. minuta Šijaković), Matejić, Beširević, Popović, Lupić (od 88. minuta Lemić). Trener: Husnija Fazlić.

Utakmica

Povodom 25 godina od osvajanja Kupa Jugoslavije u ponedjeljak na Gradskom stadionu od 17 časova biće odigran susret veterana Borca i Crvene zvezde.

– Na okupu će biti veći dio ekipe, koja je 1988. godine osvojila pehar. Nedostajaće: Nenad Popović, koji živi u SAD, poslovno je odsutan Damir Špica, a Suad Beširević i Senad Lupić su otkazali dolazak zbog bolesti. Ekipu ćemo popuniti sa nekoliko mlađih veterana među kojima su Darko Ljubojević, Oliver Jandrić, Goran Đukić i Dragan Benić – rekao je fudbaler trofejne generacije Stojan Malbašić.

Ulaznice će se prodavati po cijeni od deset maraka (VIP mjesta) i pet maraka (zapadna tribina), a iste večeri od 20 časova u restoranu “Stara Ada” biće održano “crveno-plavo” veče, koje će imati donatorski karakter.

Izvor: Glas/Darko Pašagić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/fudbalski-klub-borac-pehar-za-sva-vremena/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])