Evropa se okreće oko lopte

Objavljeno: 27. 6. 2012 u 13:03h

Sigurno više nego ijedan drugi popularan sport, izgleda da jedino fudbal ima tu moć da na neki način zamrzne vrijeme, pogotovo kada su u pitanju Svjetsko i Evropsko prvenstvo ili Liga šampiona. Zemlja tada kao da se ne okreće oko Sunca, već okolo fudbalske lopte. 

Fudbalska groznica ovoga ljeta je pri kraju, Evropsko prvenstvo se bliži kraju i napetost je sve veća, ali za nepuna dva mjeseca čekaju nas Olimpijske igre, koje su opet, poseban sportski doživljaj, svojevrsna ceremonija zdravog duha i tijela.

Međutim, šta je to što fudbalu daje toliku popularnost? Naravno, nije jedini sport sa loptom, ima ih bezbroj, ali on je, izgleda, najzarazniji. Prema nekim statistikama, on je i kao amaterski, čisto rekreativni vid zabave – opet najpopularniji. Možda iz razloga što je dostupan svima, moguće ga je lako improvizovati, bez neke posebne opreme, dovoljna je uglavnom samo lopta, koja opet može biti i krpenjača, a da igra ne izgubi na čari, i nešto što će vam predstavljati granicu za golove. Igraju ga svi i igra se svugdje.

 Moguće je opet da se nama nešto slabije upućenim u sportska dešavanja, to samo tako čini, te da je ta fudbalska magija samo proizvod dobre reklamne strategije. I ako ćemo ići putevima kojekavih teorija zavjere, mogli bismo zaključiti da je fudbalska groznica, samo još jedan “čudesan” proizvod potrošačkog nam društva. Mnogo se novca ulaže u fudbal, mnogo se i vraća. Fudbaleri gotovo da postaju savremeni, naizgled suptilni, ali opet moćni diktatori koječega, od modnih trendova do piva. Kada bismo išli u krajnost mogli bismo reći da je fudbal do sada najbolja reklama za pivo. Veliko je pitanje ko koga tu prodaje, kao i to koliko je sport uopšte, danas izgubio na plemenitosti.

Sa druge strane, fudbal donosi, prvenstveno za muški dio publike, neku vrstu katarze. Kada se posmatra utakmica, ništa drugo više ne postoji; on na neki pozitivan način parališe ljude (mada smo svjedoci i mnogobrojnih pogubnih dejstava fudbala), maksimalno se koncentrišu na igru koja, omeđena pravilima, pruža raznorazne majstorije i prava mala savršenstva. A šta god mislili o tim problematičnim navijačima, njihova ludovanja imaju još naglašeniju tu katarzičnu crtu – to je gotovo pravo karnevalsko oduševljenje na tribinama, dok se dole, na terenu vodi borba za opstanak. Sigurno je da čuvena izreka, da je fudbal ‘najvažnija sporedna stvar na svijetu’ nije nastala slučajno. O ovoj igri su napisane mnogobrojne knjige, a poneke i sa sasvim ostvarenim literarnim ambicijama. I opet, čini se mnogo više nego o košarki, odbojci, tenisu… Fudbal je zaista sportski fenomen!

Uz ovu priču, pogotovo kada su u pitanju Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, možemo povući paralelu sa nekim davnašnjim iskonskim ljudskim nagonima i potrebama, gotovo kao nesvjesni obrazac ili zaostavština pradavnog plemenskog života, kada se u bukvalnom smislu te riječi vodila borba za opstanak. I fudbal je na neki način to. Iako u zemljama Evropske unije nema granica, kada je Eropsko ili Svjetsko prvenstvo u pitanju, granice itekako postoje. Igrači su u bojama svog “plemena”, pod taktovima svoje himne, a i igra je do “smrti”. Najjači pobjeđuje i najjači opstaje. Pred nama je sama završnica ovogodišnjeg Evropskog prvenstva, ostaje nam da vidimo čije pleme je najbolje i ko će za naredne četiri godine biti na tronu fudbalske Evrope!

“Pet dana radi – kaže Biblija, sedmi pripada Gospodu, a šesti je za fudbal!” Amin.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/evropa-se-okrece-oko-lopte/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])