Zapušteni banjalučki pasaži postali umjetnička djela

Objavljeno: 28. 11. 2019 u 16:40h

Banjalučani se sjećaju zapuštenih pasaža, koji iz Gospodske ulice vode u Stari zanatski centar. To, međutim, više nije tako.

Umjetnici, “Colorit” i Grad učesnici

Zahvaljujući gradskom projektu i firmi “Colorit”, a prije svega umjetnicima, oni su sada pravo malo umjetničko djelo.

Ove jeseni brojni gosti našeg grada, ali i većina Banjalučana, prolazeći centrom zapitali su se šta se to dešava u pasažima koji vode ka starom zanatskom centru. Uglavnom zapušteni, sivi i ruinirani prolazi zasijali su nekim posebnim koloritom boja. Neki se i danas, dok krate put ka svom cilju, iznenade zatekavši se u nekom od pasaža, pitajući se šta ovaj motiv predstavlja?

Otkud ovaj projekat?

„Tri pasaža“ je pilot-projekat organizovan sa ciljem da aktivira zapuštene prolaze prema starom zanatskom centru. On podrazumijeva realizaciju privremenih umjetničkih instalacija u pasažima u Ulici Veselina Masleše i Ulici kralja Alfonsa, koje su dio užeg centra grada Banjaluka. Koliko će oni biti privremeni, vidjeće se.

Zvanično objašnjenje glasi da je cilj projekta povezivanje otvorenih javnih prostora u gradskom centru, uz isticanje alternativnih pješačkih pravaca kretanja.

Ko je slikao?

Tim umjetnika ovog projekta činili su Milica Čvokić, Nataša Konjević, Željka Paić, Dragoslav Malinić i Selver Begić.

Zmijanjski vez kao motiv

Za temu prvog pasaža odabrano je zajedničko rješenje Milice Čvokić, mlade i uspješne 2D animatorke i ilustratorke, i Nataše Konjević, akademskog slikara, kao interaktivni mural inspirisan zmijanjskim vezom kao biserom naše tradicije, ali i QR kodom kao prepoznatljivim simbolom današnjice.

Zmijanski vez i QR kod – spoj tradicije i savremenog

Mlada umjetnica iz Prijedora Željka Paić, koja je izlagala u Londonu, Njujorku, Los Anđelesu, Hong Kongu, Torontu, Hamburgu i gradovima regiona, ovaj put svoje umijeće pokazala je na zidovima u drugom pasažu u Gospodskoj ulici.

Iz pravca Ulice kralja Alfonsa u trećem pasažu postavljena je prostorna instalacija umjetnika Dragoslava Malinića.

Svi koji su prošli kroz pasaž koji je Željka Paić oslikala zapitali su se šta ta prostorna iluzija predstavlja, a ona ističe:

“Predstavlja jedan novi način razmišljanja na ovim prostorima. Izaziva posmatrača da preispituje svoje opažanje, ali ne kao što je to bio slučaj sa klasičnim optičkim ili prostornim iluzijama, nego u kontekstu arhitekture, za čije kreiranje je potrebno poznavanje perspektive kao nauke, poznavanje slikarstva i grafike, maštovitost, ambicioznost i velika ljubav prema umjetnosti.”

Dođite da vidite prostornu iluziju

Kada  kročimo u pasaž putujemo kroz vrijeme i u nekoj smo vrsti savremenog izložbenog prostora

Koliko je oslikavanje murala bio jedan zahtjevan posao primijetili su svi koji su svjedočili fazama rada, ali i oni koji su vidjeli završen rad.

„Kada šetamo Gospodskom ulicom ne možemo odmah vidjeti prostornu iluziju u pasažu, vidimo samo početak koji djeluje dvodimenzionalno i koji je koloristički u harmoniji za bojama iz okruženja. Taj početak murala ne narušava istorijsku dimenziju Gospodske ulice. A kad se odlučimo da kročimo u pasaž i krenemo prema zanatskom centru, onda putujemo kroz vrijeme i nalazimo se u nekoj vrsti savremenog izložbenog prostora. Tako da je simbolika u vremenu, prostoru, kretanju i dinamici“, ističe Željka Paić.

Donacije pomogle projekat

Umjetnica iz Prijedora Željka Paić

Posao ne bi bilo moguće obaviti bez banjalučkih firmi koje su učestvovale pri samoj izradi, a među kojima se ističe „Colorit“ d. o. o. Banjaluka, koji je donirao sve potrebne boje i materijale, prepoznavši značaj koje takvo sređivanja ostavlja u oku posmatrača prvi utisak o gradu.

„Hvala gradu Banjaluka i Timu za male intervencije u prostoru što su mi dali tu priliku i omogućili realizaciju projekta, kao i sponzorima ‘Coloritu’ i ‘Elektrotimu’. Koristili smo fasadne boje koje nam je omogućio ‘Colorit’ d. o. o. Banjaluka. Mural je zaštićen završnim slojem koji štiti od prljavštine i grafita, što nam je, takođe, omogućio ‘Colorit’. Uz adekvatno održavanje čistoće mural može jako dugo da bude u punom sjaju jer su boje vrhunskog kvaliteta“, dodala je umjetnica Željka Paić.

Banjaluka.com / Autor: Aleksandra Micić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/zapusteni-banjalucki-pasazi-postali-umjetnicka-djela/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])