Umjetnost prikazana kroz vibraciju

Objavljeno: 27. 3. 2012 u 12:34h

Izložba „Vibrate reality“ autora Benjamina Kreže i Vesne Lenić Kreže otvorena je sinoć u Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Vesna Lenić Kreže istakla je da je izložba zasnovana na ambijentalnom dojmu, te da cjelokupni projekat predstavlja  interdisciplinarni umjetnički izraz.

“U jednoj prostoriji imamo Benjaminove radove, a u drugoj su moji. Sam koncept izložbe zasniva se na kombinaciji savremenih medija i pojedinačnih radova koji ispituju granice umjetnosti, čija je osnovna ideja vibracija”, istakla je Vesna Lenić Kreže.

Benjamin Kreže je rekao da je tema izložbe „umjetnost prikazana kroz vibraciju“.

“Na ovoj izložbi ja se predstavljam kinetičkom skulpturom „Magus Rotarum“, koja označava kulminaciju spektakla. Vesnini radovi predstavljaju slike produbljene trećom dimenzijom koje uz pomoć električne energije u ovom trenutku  dobijaju neki drugi oblik. Velika površina zida ispunjena je treperenjem svjetlosti i sijenki čime se stvara neki drugi utisak umjetnosti”, istakao je Benjamin Kreže.

Kreže je dodao da ova izložba predstavlja novi oblik izražavanja  elemenata, sjenki i klasičnih motiva izražavanja na neki drugi način.

Vesna Lenić Krežo završila je Akademiju umjetnosti u Banjaluci, Likovna umjetnost, oblast: Slikarstvo. Dobila je nagradu za najbolje slikare generacije u školskoj 2008/2009. godini, Akademija umjetnosti u Banjaluci. Imala je nekoliko samostalnih izložbi, a učestvovala je na više likovnih kolonija. Svoje radove izlagala je i na više kolektivnih izložbi širom BiH i regiona.

Benjamin Krežo u posljednje vrijeme bavi se multimedijalnim ambijentalnim postavkama. Privlači ga spoj davnih izuma u kombinaciji sa najnovijom tehnologijom. Njegove postavke su događaji koji se bave sa problematikom svijesti, percepcijom gledaoca i svijeta koji ga okružuje. Od 2009. godine sarađuje sa grupom Laibach kao aktivni član vizuelnog dijela grupe. Imao je više od 20 samostalnih izložbi u Sloveniji i Evropi, a sarađivao je na više zajedničkih projekata.

Organizator izložbe je Udruženje Slovenaca „Triglav“, a svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 17. aprila u Banskom dvoru.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/umjetnost-prikazana-kroz-vibraciju/||claudebot