Strip, marginalac sa dostojanstvom

Objavljeno: 14. 4. 2012 u 10:43h

Hugo Pratt, čuveni strip umjetnik, nekada davno rekao je “Stil mog pisanja je slikanje” i zaista, iako su ove riječi otrgnute iz konteksta, ako zatražite od nekog poznavaoca ove umjetnosti da vam u par riječi definiše strip, reći će vam, da je strip, između ostalog, čedo vječne ljubavi književnosti i slikarstva, da se njegova formula krije u  prožimanju  ove dvije umjetnosti  u kojoj nastaje treća – strip, neobičan, pomalo magični  fenomen savremenog društva. Naravno, nije svaki strip umjetnost, čak se na neki način može reći da je strip  odmetnik i književnosti i slikarstva, prividno neozbiljan, a opet nerijetko, pod uslovom da umijete da prepoznate, možete u njima naći više smisla i ljepote nego u savremenim djelima i slikarstva i književnosti.

Strip junaci

Danas postoje različite vrste stripa, ima ih čak i bez teksta, kao svojevrsna priča u slikama, ali čini se ipak da je pravi, gdje naziv “strip” nosi svoju punu težinu i značenje, onaj gdje postoji priča, dijalog.

Često potcjenjivan, strip je uglavnom bivao okarakterisan kao laka zabava i to namijenjena prvenstveno za mlađe, predadolescentske čitaoce. Iako je na samom početku i bio namijenjen mlađoj populaciji, evoluirao je, pa je u toku svoje istorije prošao kroz razne faze i bio korišten u različite svrhe.

Oni, istinski ljubitelji stripa poznaju tu istoriju do tančina.

“Strip je postao nasušna potreba uglavnom mlađahne publike ranih dvadesetih godina i tada je strip uglavnom bio novinskog tipa (u kaiševima koji su izlazili jednom dnevno ili nedjeljno u novinama i uglavnom se radnja istih nastavljala). Iz tog ranog novinskog perioda pamtimo Bima i Buma, Bak Rodžersa, Flaš Gordona, Popaja, Miki Mausa (kod nas prevedenog kao Miku Miša), Princa Valijanta i mnoge druge. Prvobitni strip se pojavljivao u obliku karikature, uglavnom humorističnog karaktera, pred kraj 19-og vijeka. Napredak u evoluciji stripa donijela je pojava “Žutog dječaka”. Dobroćudna i poprilično naivna narav stripa se počela mijenjati pred sam početak Drugog svjetskog rata kada su nastali superherojski stripovi koji su se zajedno sa ’’angažovanim’’ stripovima (npr. u zloglasnoj NDH) koristili kao propagandni materijal vladajućeg sistema (ponekad prikriveno ali uglavnom otvoreno). Strip je bio najbolje oružje koje su tadašnji moćnici mogli iskoristiti za efikasno pridobijanje mlađeg naraštaja za svoje ideje. Gledajući Jugoslaviju, strip je u periodu od 1945. do 1952. godine bio prećutno zabranjen jer je kao ’’kapitalistički proizvod’’ kvario ’’socijalističku omladinu’’. Ipak, situacija kreće nabolje kada se na trafike ponovo vrati obnovljeni ’’Politikin zabavnik’’, koji je tih godina, uz zagrebački ’’Plavi vjesnik’’, bio jedini časopis za mlade u čijem se sadržaju mogao pronaći strip.” – priča M.M, strastveni ljubitelj stripa i profesor srpskog jezika i književnosti.

Preplitanje stvarnosti i fikcije, neobični zapleti i raspleti, lucidna maštovitost snažna gotovo kao dječija, bezgranična. Strip lako postaje zaraza. Možda zbog toga što je gotovo sav u dijalogu, bez suvišnih i nepotrebnih opisa, rijetko patetičan, a prepun napetosti koji vam se poput inekcije adrenalina uvuče pod kožu i zaukupira vam um. Svaki pokret, svaka izmjena situacije propraćena je slikom, nešto kao film na papiru, samo što je pokretna traka negdje u glavi čitaoca. Postajete svojvrsni adrenalinski zavisnici od stripa, a adrenalin i strast idu jedno s drugim.

M.M. nastavlja  priču o stripu:

“Porastom zanimanja omladine za andergraund i pop-art kulturu, rasle su i želje istih za mijenjanje klasičnih okvira stripa. Već 60-ih godina imamo promjenu u stripskom izrazu i crtežu. Sve više crtača počinje crtati po ugledu na kolege iz Marvelovih i DC serija tj. superherojskih stripova. Svi veći izdavači iz Evrope su počeli zapostavljati klasični novinski strip u kaiševima i napravili moderniji spoj američkog i već pomenutog novinskog stripa. Ipak, neki nacionalni izdavači (španski, italijanski, francuski) će postati poznati po svojoj interpretaciji. U burnim sedamdesetim, strip u svijetu postaje jak medij, a u zemljama bivše Jugoslavije on postaje nezaobilazna stvar tek u 80-ima. Iako već odavno strip nije obična zabava za mlade, on je uvijek bivao potiskivan na marginu i služio je uglavnom kao kratak predah, intermeco.

U bivšoj Jugoslaviji, strip je doživio ekspanziju nevjerovatnih razmjera s početkom osamdesetih. Svaka ozbiljnija izdavačka kuća je objavljivala najmanje 3 strip izdanja. U to vrijeme su se i naši crtači (Maurović, Kordej, Plavšić, Kerac, Pahek) mogli takmičiti sa svjetskim velikanima. Zauzimanje ozbiljnije pozicije u svijetu stripa prekinuo je rat. S njim su propali i skoro svi naši izdavači. Danas za strip situacija kod nas ne stoji najbolje jer je on sveden na objavljivanje par publikacija koje uglavnom sadržavaju djela stranih autora. Domaći strip, sem na stranicama par fanzina, praktično ne postoji.
U svijetu strip je izgubio značaj koji je imao prije, i danas on samo u Francuskoj ima status umjetnosti, i to devete!”

Nažalost, strip danas nije jeftin, a ni tako dostupan u slobodnoj prodaji. U Banjaluci, na kioscima možete naći samo određene naslove, a za ostalo morate do Beograda ili Zagreba, ili da naručujete preko interneta. Ono što donekle popravlja sliku strip scene u RS jeste nedavno održani “Salon stripa” u Laktašima, koji je ove godine organizovan po peti put zaredom.

“Najveći strip festival u svijetu održava se svake godine u Angulemu u Francuskoj. Odrediti kvalitet stripa veoma je teško običnom čitaocu ali iskusnom oku ne može da promakne maštovitost, dobro prikrivena satira ili savršeno usklađen crtež sa propratnim tekstom sada je već strip klasika s obje strane okeana. U Evropi status kulta imaju Asteriks, Talični Tom, Džeremaja, Bernard Prins, Komanča, Ken Parker, Ratnici s Akbara (ili Potraga za Onovremenskom pticom), Avanture Džona Difula, Torpedo, Torgal, XIII, Poručnik Bluberi, Korto Malteze, Gaston (Gaša) i još mnogi drugi. U SAD najviše tiraže su imali (ili još uvijek imaju) uglavnom superherojski stripovi tipa Spajdermen, Supermen i X-men, ali i kratki humoristički kao što su Hogar Strašni, Pinats (kod nas preveden kao Snupi) i Garfild.
Na prostoru bivše Juge najviše uticaja na mlade su imali uglavnom italijanski proizvodi koje je objavljivao novosadski Dnevnik (Zagor, Teks, Dilan Dog, Mister No, Veliki Blek) ali i legendarni Alan Ford kojeg je objavljivao zagrebački Vjesnik. Od domaćih autora treba pomenuti Andriju Maurovića (Stari Mačak), Julesa Radilovića (Herlok Šolmes), Đorđa Lobačeva (Baš Čelik), Branislava Kerca (Ket Klou); Željka Paheka (Legija nepromočivih) i Igora Kordeja (Vam). ” – zaključuje profesor M.M.

Možda je upravo taj disidentski status stripa u društvu, to oslobođenje okova koja nameće određena popularna poetika ili stil, ono što stripu daje posebnu čar. Koliko god da je tematika profesionalno obrađena bilo riječju, bilo slikom, u velikoj većini strip ima nečeg mangupskog, buntovnog u sebi i možda bi tako i trebalo da ostane, jer svjedoci smo svakodnevnog prostituisanja raznih vrsta umjetnosti, pa i same riječi umjetnost. I ma kako to čudno zvučalo, čini se da ta pozicija marginalca čuva stripu dostojanstvo.

I na kraju, šta to ima strip što vas zove da mu se uvijek vraćate? Velika većina najpopularnijih stripova prati doživljaje glavnog junaka ili više njih, a ti junaci su često otjelotvorenje vrlina čovječnosti, hrabrosti, ili bar onih osobina koje su vama, kao pokloniku bliske.  Neustrašivi, nepobjedivi  a uvijek  isti, vječno mladi. Tu su da sile dobra i zla vrate u ravnotežu. Oni su sigurna luka, uvijek ćete ih naći onakve kakve ste ih ostavili, sa istim osobinama sa kojima ste ih zavoljeli. Oni nikada ne iznevjere.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/strip-marginalac-sa-dostojanstvom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])