Postavka Mladena Miljanovića predstavljena u Banjaluci: Ispitivanje perspektive prošlosti i sadašnjosti

Objavljeno: 3. 9. 2019 u 18:47h

Ispitivanje prostora, perspektive, formi i stvorenih konstrukata između predmeta, ljudi i istorije unutar jednog društva, predstavljeno na svojstven način, dio je jedne nove postavke koja je predstavljena publici u Banjaluci, na prostoru tvrđave Kastel.

Ni kiša koja je padala nije spriječila brojne poklonike lika i djela umjetnika Mladena Miljanovića da zajedno s njim budu dio otvaranja drugačije i jedinstvene postavke, započete performansom samog umjetnika i pločom sa natpisom “Spomenik žrtvama spomenika”.

Njegova izložba “Aperta fenestra” otvorena je u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel. Izložba obuhvata tri rada, i kroz radove se tumači jedna moguća i drugačija perspektiva. Dio postavke čini “Aperta fenestra”, sačinjen od granita i kamenog praha, koji je moguće vidjeti sa spoljne strane Kamene kuće. Skica za spomenik je video od 21 minuta, koji je moguće pogledati unutra, kao i video i snimak, odnosno performans koji je spomenik žrtvama spomenika, u trajanju od 6,45 minuta.

“Glavni rad “Aperta fenestra” se posmatra iz spoljne strane zgrade ka unutra, što je u potpunosti suprotno onome kako smo mi navikli da gledamo umjetnost na slikama i na zidovima kao prozorima u svijet o kojima je Mazačo pisao na početku renesanse. Ova izložba isto tako postavlja pitanje spomenika i odnosa spomenika kao nečega što je posvećeno žrtvama i tada zapravo veliki broj spomenika stvara žrtve u stvarnosti u kojoj žive. Jedna renesansna izložba sa jedne, a sa druge strane izložba koja postavlja pitanja u stvarnosti danas” – rekao je Miljanović.

Ovom postavkom Miljanović je predstavio istraživanje prostora društvenih, socijalnih i kulturnih perspektiva u sadašnjosti, predstavljenih u formi pejzaža, skulpture-instalacije ili plastičke topologije kao jednog segmenta. Prozor je otvoren, ali svijet nepreglednih predjela prošlosti je posmatran izvana ka unutra.

“Iskreno me raduje činjenica što je nakon dužeg vremena Banski dvor ponovo u prilici da organizuje u svojoj produkciji izložbu umjetnika kao što je Mladen Miljanović. Izložba je dugo pripremana, godinu dana, kao sve velike i ozbiljne izložbe. Siguran sam da će i ova izložba, kao i sve prethodne Miljanovićeve izložbe, imati snažan odjek” – kazao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

“Aperta fenestra” prikazuje obrnuti ili inverzni proces u kojem su artefakti zauzeli mjesto posmatrača, a pozicija posmatrača je na mjestu predmeta reprezentacije.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano javno vođenje i razgovor o izložbi u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i profesorom teorije savremene umjetnosti Urošem Čvorom sa Univerziteta UNSW iz Sidneja.

Izložba će biti otvorena do 2. oktobra.

Izvor: Glassrpske/ Milanka Mitrić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/postavka-mladena-miljanovica-predstavljena-u-banjaluci-ispitivanje-perspektive-proslosti-i-sadasnjosti/||claudebot