Otvorena samostalna izložba Biljane Gavranović u MSU RS

Objavljeno: 30. 8. 2019 u 16:09h

Samostalna izložba djela Biljane Gavranović “Priroda senzibiliteta” otvorena je u četvrtak uveče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), a pored autorke, publici su se prilikom otvaranja obratili Maša Čavić, kustoskinja izložbe, i Sarita Vujković, direktorka MSU RS.

Čavićeva je navela da je bio veliki izazov postaviti retrospektivnu izložbu djela Biljane Gavranović, s obzirom na to da se radi o umjetnici koja iza sebe ima više od četiri decenije karijere i čiji je opus veoma bogat i plodan.

“Koncept je takav da sam izdvojila najreprezentativnije radove i na taj način pokušala približiti publici čime se Biljana Gavranović bavi. Polazište svih njenih radova i ciklusa jeste priroda. Dakle, pokušali smo dočarati poetsko-vizuelni jezik kojim se umjetnica služi”, rekla je Maša Čavić.

Iako se jezik umjetnice bazira na prirodi, dodala je Čavićeva, stvaralaštvo Gavranovićeve nije strogo definisano pravilima, već je veoma spontano i intuitivno.

“To je ono što ga čini posebnim, i to je neki lajtmotiv koji se provlači kroz ovih 40 godina”, istakla je kustoskinja.

Sarita Vujković je naglasila da je Biljana Gavranović među začetnicima savremene umjetnosti na prostoru BiH.

“Moram da kažem da je ovo retrospektiva u jednom suženom obliku kojim želimo da naglasimo 40 godina rada Biljane Gavranović i da predstavimo rad uvažene profesorke s Akademije umjetnosti, inače žene koja je među začetnicima savremene umjetnosti na prostoru BiH. Izložbom želimo da kažemo da je MSU RS otvoreno mjesto za umjetnika sa naših prostora, za umjetnike svih generacija”, rekala je Vujkovićeva.

Sama Biljana Gavranović u obraćanju publici na kraju je istakla odakle je crpila energiju za stvaranje umjetnosti u protekle četiri decenije.

“Najveći izazov u ove četiri decenije rada mi je ta inspiracija koja je dolazila iz podsvijesti. Tema je uvijek bila priroda, s tim da je više naglasak na apstrakciji. Tako da je svaki ciklus odvojen. Ima nekoliko ciklusa – ‘Pržna polja’, ‘Asocijativni pejzaži’, ‘Totemi’, ‘Klupka’, ‘Muhe’, ‘Ptice’ i drugi”, rekla je Gavranovićeva.

Poklon za MSU RS

Povodom zatvaranja izložbe “Svijet/Grad” austrijskog umjetnika Volfganga Lernera, ovaj umjetnik Muzeju savremene umjetnosti RS poklonio je video-instalaciju “Medineo”, koja je premijerno bila prikazana u Banjaluci. Riječ je o petokanalnoj video-instalaciji koja broji više hiljada fotografija i videa snimljenih širom Mediterana.

“Ovaj rad je nastao kao rezultat višegodišnjeg istraživanja kroz procese vidljivog i nedvidljivog u gradovima zaokruženim mediteranskim kulturnim prostorom, a istovremeno sakriva identitet pojedinačnih gradova, spajajući ih u jednu globalnu cjelinu. U okviru izložbe “Svijet/Grad” (6. jun – 30. avgust) banjalučka publika imala je prilike pogledati nekoliko ciklusa fotografija kao i video-radova (“Grad i grad”, “Medineo”, “Standardni grad”, “Grad bez imena”) austrijskog umjetnika čije je gostovanje u Banjaluci realizovano uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS i Austrijskog kulturnog foruma”, rečeno je u MSU RS.

Izvor: Nezavisne/ Milan Rakulj/ Foto: N. N.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/otvorena-samostalna-izlozba-biljane-gavranovic-u-msu-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])