Otvorena izložba “Italijanska barokna umjetnost”

Objavljeno: 8. 12. 2011 u 11:35h

Izložba slika pod nazivom „Italijanska barokna umjetnost“ koju organizuje Udruženje Italijana grada Banjaluka, otvorena je sinoć  u Domu omladine i trajaće do 16. decembra.

Posjetioci su imali priliku da vide slike sa djelima iz oblasti arhitekture, slikarstva, muzike i vajarstva baroka poznatih italijanskih umjetnika kao što su Maderno, Bernini, Karavađo, Boromini i mnogi drugi.

Izložbu je otvorio član Udruženja Italijana grada Banjaluka, Stefan Trajkov.

„Večerašnjom izložbom, koja je samo jedna u nizu aktivnosti našeg udruženja, potrudili smo se da približimo publici dio italijanske kulture, prvenstveno barok jer on obiluje izuzetnim radovima u arhitekturi, slikarstvu, vajarstvu, ali i u muzici “, rekao je Trajkov.

On je dodao da je sljedeći cilj udruženja saradnja sa ostalim udruženjima Italijana iz BiH, ali i regiona, sa željom da zajedno djeluju i šire italijansku kulturu kao potomci starih Italijana koji su došli na ove prostore.

Studentica novinarstva, Nataša Jović, kaže da je izložba ispunila njena očekivanja.

„Ovo je dobar način da se cijeli jedan period italijanske prosvjećenosti približi našem narodu, a  posebno ljudima koji nemaju priliku da posjete Italiju i tako bolje upoznaju njenu bogatu kulturu. Ja sam imala tu sreću da sam ranije bila u Italiji pa su me slike sa večerašnje izložbe, kao  što je Crkva Santa Maria della Salute, podsjetile na lijep period koji sam tamo provela“, rekla je  Jović.

Ona je još navela da su joj pažnju naviše privukli radovi iz arhitekture i slikarstva baroka, posebno djelo “Narcis”, slikara Karavađa s kojim se sretala i u djelima modernih književnika.

Barok je stil u književnosti i umjetnosti koji se razvio iz visoke  renesanse  oko 1600 godine. Začetak ovog stila datira  od sredine XVI vijeka, a može se reći da mu  je Rim kolijevka jer su se upravo tamo pojavila prva djela. U Italiji barok je bio umjetnost kontrareformacije, pokret Katoličke crkve koji je trebalo da joj povrati moć uzdrmanu reformacijom. Teme baroka teže ka tome da probude emocije oslanjajući se na čula.

Zajedno sa Udruženjem Italijana grada Banjaluka u realizaciji ovog projekta učestvovala je i Administrativna služba grada Banjaluka, Omladinski savjet Banjaluke i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/otvorena-izlozba-italijanska-barokna-umjetnost/||claudebot