Obilježavanje stogodišnjice Prvog balkanskog rata (foto)

Objavljeno: 25. 12. 2012 u 14:20h

Izložba povodom obilježavanja stogodišnjice Prvog balkanskog rata održana je danas u prostorijama Pravnog fakulteta u Banjaluci. U organizaciji manifestacije učestvovali su SKK “Despot Stefan Lazarević” i Pravni fakultet u Banjaluci. Izložbu je otvorio dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović koji se na otvaranju obratio prisutnima i objasnio značaj obilježavanja ovog velikog istorijskog događaja.

“Današnja izložba posvećena je Prvom balkanskom ratu koji je vođen u periodu od 8. oktobra  1912. do 30. maja 1913. godine . Rat su vodile Srbija, Crna  Gora, Bugarska i Grčka protiv Turske. Tada je Tursko carstvo bilo poljuljano i ove zemlje su osjetile da je vrijeme da se Osmanlije uklone sa Balkanskog poluostrva . U toj namjeri su i uspjele”, istakao je Vitomir Popović.

Dekan Pravnog fakulteta dodao je da je značaj izložbe još veći ukoliko se zna da se ovdje danas nalazi veliki broj međunarodnih ugovora iz tadašnjeg vremenskog razdoblja, ugovora koji su potpisani između Srbije i Crne Gore, i onih koje je Srbija zaključila sa Engleskom Vladom. Oni su od važnosti upravo zbog toga što studenti Pravnog  fakulteta izučavaju predmet Nacionalna istorija i važni istorijski dokumenti, kao što su ovi, zasigurno će pomoći studentima prilikom izučavanja ove i drugih sličnih materija.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/obiljezavanje-stogodisnjice-prvog-balkanskog-rata-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])