Izložba “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” otvorena u MSU RS (Foto)

Objavljeno: 9. 3. 2019 u 14:09h

Izložba “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”, u prisustvu velikog broja zvanica, otvorena je 7. marta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u Banjaluci.

Riječ je o izložbi koja preispituje zastupljenost i vidljivost žena na savremenoj umjetničkoj sceni, a koju je MSU RS realizovao u saradnji sa British Councilom.

Foto: MSU RS

“Ponosan sam na snažnu tradiciju odlične saradnje izmedju MSU RS i British Councila koja je dovela do spajanja kolekcija i pokretanja pitanja zastupljenosti žena u u kolekcijama u prošlosti i budućnosti. Muzeji poput ovoga, danas imaju veliku društvenu ulogu i zalaganju i radu na ključnim pitanjima, a savremena umjetnička djela poput ovih radova predstavljaju odraz tih pitanja i posmatračima pružaju priliku da ih sagledaju iz više uglova i pronađu paralelu sa svojom svakodnevnicom” – kazao je na otvaranju izložbe Metju Fild, ambasador Velike Britanije u BiH.

Kajt Arturs, direktorica za umjetnost iz British Councila, istakla je da izložba “Percepcije” poziva i publiku da vidi sebe u jednom drugačijem svijetlu. Izložba postavlja pitanja o tome kako su  žene danas definisane u društvu u odnosu na muškarca, ali i o mogućnostima oslobađanja od nekih rodnih stereotipa i načinima viđenja ženskog tijela.

Foto: MSU RS

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, navela je da je izložba “Percepcije” zamišljena kao svojevrsna platforma za kreiranje nove publike, koja će tokom trajanja projekta imati priliku da učestvuje u brojnim razgovorima, diskusijama, radionicama i pratećim programima u kojema je moguće agledati žensku umjetnost iz nove perspektive, upoznati se sa novim tokovima feminističke emancipacije i savremenim aspektima rodnih jednakosti.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, istakla je da je velika stvar to što ovdje imamo toliko umjetnika iz Velike Britanije i sa naših prostora, koji umjetničkim izrazom šalju određene poruke.

“Izložba je upriličena uoči 8. marta i na taj način želimo da podstaknemo sve ono što jesu zajedničke aktivnosti i saradnja, a umjetnost je sjajan način i most preko kojeg se ostvaruje bolja saradnja i razumijevanje” – kazala je Cvijanovićeva.

“Percepcije” kao narodna poslovica

Foto: MSU RS

Izložba u Banjaluci nazvana je po djelu Sandre Dukić, jedine umjetnice u kolekciji MSU RS koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica, sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu. Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno-istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

Kustoskinja Lana Pilipović je izložbu podijelila u četiri segmenta, a to su “Refleksija”, “Izloženost”, “Rodna tijela” i “Duh”. Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza – od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluke.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/izlozba-percepcije-cvijet-je-najljepsi-kad-je-neubran-otvorena-u-msu-rs-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])