Ikone Jerusalima u Muzeju RS

Objavljeno: 20. 4. 2012 u 15:23h

U okviru obilježavanja Dana grada Banjaluke, sinoć je u Muzeju Republike Srpske gradonačelnik Davidović otvorio izložbu “Konzervatorski dosije”, koja je javnosti predstavila višemjesečni proces konzervacije i restauracije četiri velike “ikone Jerusalima”.

Na konzervaciji i restauraciji ovih ikona radilo se od oktobra 2010. godine, jer su ikone u muzej donešene u veoma lošem stanju. Tim koji je obavljao restauraciju čine viši konzervator Dijana Pešikan-Egić, konzervator restaurator Đurđica Bjelošević i Marko Katić, istoričar umjetnosti.

Prema riječima Dijane Pešikan-Egić slike su bile mehanički oštećene, na površini se nalazio taman sloj prljavštine koji je prekrio ikonografske posebnosti, a na pojedinim mjestima bojeni sloj bio je potpuno uništen.

“Jako sam zadovoljna ishodom. Na izložbi se primijeti velika razlika zatečenog i sadašnjeg stanja”, rekla je Dijana Pešikan-Egić.

Ikone su nastale u 18. i 19. vijeku, pravougaonog su oblika i slikane su na platnu. Đurđica Bjelošević je objasnila da je proces restauracije deformisanog platna i izgubljenih scena bio veoma slojevit, te da se autorska podloga morala ispoštovati ne ostavljajući puno mjesta za kreativnost.

“Koristili smo kombinaciju tradicionalnih metoda podebljavanja voskom i smolom i novih metoda kao što je recimo lemljenje dijela koji je pokidan. Namijena procesa je da produži rok trajanja ikone. Ikone su ponovo vaskrsle, dobile su novi sjaj”, rekla je Đurđica Bjelošević.

Ikone Jerusalima su dio zbirke ikona Srpske pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu, te su 2004. godine proglašene za kulturno dobro Bosne i Hercegovine. Ikone su donešene nakon hadžijskih pokloničkih putovanja po Izraelu, pa se po tome nazivaju hadžijske ili jerusalimske.

“Njihova namjena je da njihove poklonike, ali i njihove potomke, svojim mnogobrojnim predstavama, podsjećaju na mjesta koja su posjetili u Jerusalimu i svetoj zemlji. Radi se o slikama koje se odlikuju jednom kumulativnom koncentracijom velikog broja pojedinačnih scena i figura koje predstavljaju mjesta u svetoj zemlji”, izjavio je Marko Katić.

Posjetioci izložbe će moći da vide proces rada, od fotografija zatečenog stanja, do konzervatorskog tretmana i ikone nakon konzervacije. Za svaku ikonu napravljen je i konzervatorski dosije. Nakon izložbe, koja će trajati do početka juna, ikone će se vratiti u crkvu, a izložbeni salon će zauzeti materijal o reprodukciji ikona.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/ikone-jerusalima-u-muzeju-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])