Fotografija je moćno oružje, i tako to (Foto)

Objavljeno: 11. 10. 2019 u 17:06h

Banjaluka.com /Autor: Marija Gajić

Da li ste se ikada pitali kako napraviti savršenu fotografiju za svoj blog? Šta Vam je za nju potrebno? Iskustvo ili možda ljubav prema fotografisanju?

Odgovore smo potražili kod Bojane Mutić, najpopularnije banjalučke modne blogerke, čiji blog nosi kodno ime “Moda i tako to”.

Bojana, koja je u kombinaciji ovog posla i zadovoljstva, pronašla i prezentovala čitav jedan modni univerzum, bila nam je odličan sagovornik kad je u pitanju važan segment ovog posla – fotografija.

Da bi do hiljada njenih pratilaca stigla potpuna slika, onoga što ona želi da kaze u svojoj recenziji, pored znanja je fotografija zasigurno najvažniji element.

Važno šta fotografijom želimo postići

“Zadatak fotografije je da nešto proda, promoviše, ili da prenese željenu emociju nekome, ali u svakom slučaju, fotografije su jako sugestivne i mogu izvršiti veliki uticaj na posmatrača. Vrlo je važno da mi, ako smo u ulozi nekoga ko fotografiše, savršeno jasno znamo šta nam je cilj i šta njome želimo postići. Tako da, tek sa jasno definisanim ciljem, kao u bilo kojem drugom poslu, možemo da dalje razvijamo elemente, koje će dovesti do uspješne reakcije na tu fotografiju”, objasnila je ona.

Onaj ko fotografiše, kaže Bojana Mutić, tek kada počne će detaljnije znati koje su to metode i strategije koje treba primjeniti.

“Kako god ovo zvučalo, fotografisanje je – misaoni proces. Ono zahtjeva planiranje i vrlo su rijetke situacije, u kojima vi spontano napravite fantastičnu fotografiju. Mada se često zna reći da su spontane fotografije najbolje i to jeste tako, ipak je rijetkost i ne možemo, ako se ozbiljno bavimo nekim poslom da računamo na to”, pojasnila je Mutić.

Za fotografisanje potreban precizan plan

Zbog toga je za fotografisanje potrebno napraviti precizan plan, šta želimo postići, način kako to postići, te na osnovu svega toga posložiti elemente, koji su potrebni za dobijanje savršene fotografije.

“Počnimo od ugla, kadra, boja, osvjetljenja i ostalih parametara. Reći, šta je savršena fotografija, vrlo je teško reći, jer je to subjektivna stvar. Ono što je nekome savršena fotografija nekome drugom nije, to je stvar estetike i nemamo svi isti ukus. Ali savršena fotografija mora da ispunjava određene elemente koji ispunjavaju njen krajnji cilj-da prenese informaciju, koju želite da podijelite ”, istakla je Bojana Mutić.

Neophodno znanje

“Teoretski znam šta savršena fotografija treba imati i kako ona izgleda, Ali ni ja, sad, a pogotovo nisam ranije, uspijevala uvijek napraviti fotografiju, koja ispunjava sve te zahtjeve. Za savršenu fotografiju nisu vam dovoljni samo zamisao ili ideja, nego zaista morate znati kako to da postignete. Problem nedostatka iskustva na određenom polju, rješavam metodom ponovnih pokušaja. Svaki trud i rad zahtjeva da 1.000 puta pogriješite da bi jednom uspjeli. Za jednu savršenu fotografiju desi mi se da uslikam 99 pogrešnih i jednu pravu”, ističe ona.

Za dobru fotku mora se nekad i “poginuti”

Ipak, priznaje Bojana, postoji i lakši put, a to je da se teoretski i praktično savlada ova oblast:

“Pohađanje kurseva i obuka o fotografiji je lakši i logičniji put do dobre fotke, a samim tim i do dobrog bloga, nego kojim sam ja išla. Uvijek je bolje da vam neko, ko zna, olakša proces učenja, jer kursevi i škole za to služe, oni će vas brže dovesti do željenog cilja. Naravno, nije dovoljno samo tehnički poznavati karakteristike dobre fotografije, rad, trud i želja su vrlo važni, jer ako niste spremni da se žrtvujete i da “poginete” za dobru fotografiju onda to nije to”.

Postani fotograf

Podsjećamo, nedavno smo objavili tekst o tome koliko profesionalni fotografi u Banjaluci zarađuju.

Takođe, pisali smo i o školi kreativne fotografije, koja počinje 16. oktobra u Banjaluci.

Ukoliko vas je ova priča zainteresovala i želite ovladati tehnikom fotografisanja, više informacija naći ćete ovdje .

Banjaluka.com / Autor: Marija Gajić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/fotografija-je-mocno-oruzje-i-tako-to-foto/||claudebot