“Eutopija” nas pita čemu stremimo

Objavljeno: 28. 3. 2019 u 17:34h

Izložba slika “Eutopija” beogradskog umjetnika Milivoja Miška Pavlovića otvorena je u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

Sam naziv izložbe “Eutopija” upućuje na nemogućnost čovjeka da dosegne savršenstvo, kako idejno i konceptualno tako i životno.

Pavlović je kazao da prvi put izlaže u Banjaluci i da mu je velika čast, a jedan od razloga je što su njegovi korijeni iz BiH.

“Komplikovano je bilo kome da gostuje u gradu koji ne poznaje. Drugi put sam u Banjaluci i meni je žao što sam tek drugi put ovdje, ali istovremeno mi je i velika čast. Moji korijeni su upravo odavde, tačnije iz Sarajeva i Hercegovine. Odlični ste domaćini i organizacija je odlična, svaki segment ove izložbe je sproveden veoma profesionalno” – kazao je Pavlović.

Ova izložba, kako je rekao Pavlović, pokazuje koliko smo povezani jednim kulturnim podnebljem.

“Ova izložba je značajna meni, prije svega, jer sam shvatio do koje mjere smo mi povezani jednim kulturnim podnebljem, koliko imamo zajedničkih i dodirnih tačaka, ne samo geografskih” – rekao je Pavlović.

Umjetnik je uputio posjetioce izložbe na katalog profesora Nikole Šuice, koji je opširno objasnio kontekst izložbe.

“Ne bih želio previše da pričam o izložbi, jer je mnogo bolje to uradio profesor Nikola Šuica u tekstu u katalogu izložbe. U dobroj mjeri oslikava to što sam ja želio da kažem. To su sve vrlo lični komentari na sve ove stvari koje me muče i za koje smatram da su vrijedne da se zapitamo o tome – a prije svega o tome “čemu stremimo?”” – objasnio je Pavlović.

Profesor Nikola Šuica u svom tekstu u katalogu piše da je Pavlović u ovoj izložbi sumirao sve ono čime se bavio i sve ono što se dešava posljednjih decenija.

“Slike Miška Pavlovića nastale u drugoj deceniji 21. vijeka nadgrađuju predmetnu vidljivost. Ujedno, one prenose razlaganje poimanja i značenja istinitosti. Izazovni vidljivi predmetni repertoar upućuje na aktivni klasifikacioni sistem usvojenih društvenih i podsvjesnih prepoznavanja. Slojevi i grafizmi, slikarske dionice, rešetke i mreže i figuracijski prepleti formi i senki dio su dugog preispitivanja enigmatičnih nameta koje se u tranzicionom i globalnom pronošenju odvija više od četvrt vijeka” – naznačio je Šuica.

Direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović je uz otvaranje ove postavke najavio intenzivnije aktivnosti Banskog dvora nakon sanacije.

“Izložba “Eutopija” predstavlja samo nastavak prakse organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja iz oblasti likovne umjetnosti, a sada mogu da vam kažem da će to tek biti intenzivirano nakon što bude završena sanacija Banskog dvora Kulturnog centra, koja je sada u toku” – zaključio je Matović.

Sadržaj

Pavlović je objasnio kontekst i sadržaj izložbe, rekavši da se na ideju ove izložbe nadovezuju i radovi koji govore o traganju za unutrašnjom svjetlošću.

“Na izložbi su i radovi koji govore o potrazi za unutrašnjom, duhovnim i idejnom svjetlošću. To su radovi “Kapija”, zatim radovi koji imaju političku konotaciju (“Put u Evropu” i serija o sirijskom gradu Alepu). Tu je i jedna manja satirična serija o onome kako sam lično doživio rušenje Savamale u radovima (“Oduzimanje zemlje”, “Lego kockice”). Ova izložba je pokušaj pročišćenja, kao neko “umivanje” od svakodnevne prljavštine, čime smo okruženi na društveno-političkom i egzistencijalnom planu” – naveo je Pavlović.

Izvor: Glassrpske/ Danko Kuzmanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/eutopija-nas-pita-cemu-stremimo/||claudebot