Danas Božić po Gregorijanskom kalendaru

Objavljeno: 25. 12. 2012 u 09:29h

Vjernici koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Banjalučki biskup Franjo Komarica služio je u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci ponoćnu misu povodom Božića po Gregorijanskom kalendaru.

Biskup Komarica zahvalio je svima koji su došli na ovo misno slavlje, poželjevši svima blagosloven ovaj praznik dolaska na zemlju iščekivanog spasitelja.

Pročitana je i biskupova Božićna poruka, u kojoj je naglašeno da vjernici hrišćani ne smiju ovaj praznik da slave površno i isprazno.

Božić po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju katolička crkva, protestantske zajednice nastale reformacijom katoličke crkve, te grčka i rumunska pravoslavna crkva.

Božić po Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije, slave pripadnici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.

Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove Ponoćka.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni hrišćanski post koji se završava sa početkom praznovanja Božića.

Izvor: Glas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/danas-bozic-po-gregorijanskom-kalendaru/||claudebot