Studentsko pozorište: Konkurs za tekst i snimanje dokumentarca

Objavljeno: 25. 7. 2012 u 08:44h

Studentsko pozorište iz Banjaluke raspisalo je konkurs za dramski tekst koji će biti otvoren do 15. oktobra, a pravo učešća imaju svi koji trenutno studiraju na banjalučkom Univerzitetu.

– Biće razmatrani originalni dramski tekstovi izvorno napisani na srpskom ili na nekom drugom jeziku. Prema Pravilniku, uzimaće se u obzir neizvođeni i nenagrađivani dramski tekstovi. Studentsko pozorište preuzima prava na objavljivanje svih tekstova prispjelih na konkurs i prava na praizvođenje – rekao je reditelj Aleksandar Pejaković iz Studentskog pozorišta.

Tekstovi prispjeli na konkurs biće objavljeni na “Fejsbuk” profilu Studentskog pozorišta, a uz tekst je potrebno poslati i skeniranu prvu stranu indeksa.

– Po objavljivanju tekstova, autori su dužni da oktobra ove godine obezbijede aktere koji će javno pročitati tekst u terminu koji im odredi uprava Studentskog pozorišta. Sva javna čitanja biće tonski snimana, a audio-snimci zajedno sa štampanim primjerkom drame pohranjeni u našu arhivu – kaže Pejaković.

On je podsjetio da će biti dodijeljena samo jedna nagrada, pod nazivom “Crveni kesten”, koja podrazumijeva diplomu i praizvedbu teksta i nije novčane prirode.

– Prva klapa za dokumentarni film “Banjalučke katakombe” pala je 15. juna 2012. godine. Film će na neuobičajen način govoriti o svim istinama i lažima koje se vezuju za Studentsko pozorište Banjaluka, kojem je ugrožena egzistencija zbog nemarnosti kulturnih i političkih radnika u gradu Banjaluci – ističe Pejaković.

Prema njegovim riječima, Podrum scena Studentskog pozorišta u Gospodskoj ulici je i dalje bez vode i tehnike.

– Zahvaljujući gradu Banjaluci uspjeli smo da dobijemo 1.500 maraka, okrečili smo scenu i sada postoje bolji uslovi za pravljenje svjetlosnih štimunga. U septembru nas očekuje javna prezentacija idejnog rješenja Podrum scene, autorki Maje Đilas i Une Umićević – ispričao je Pejaković.

Premijera “Dablinga”

Predstava “Dabling” premijerno je izvedena u ponedjeljak uveče na Podrum sceni Studentskog pozorišta.

Riječ je o irskom mjuziklu, a komad Džona Karnija na scenu Studentskog pozorišta postavio je Aleksandar Pejaković. Brojnu glumačku ekipu predvode Milan Trninić i Jelena Stojaković.

 Izvor: Glas Srpske, Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/studentsko-pozoriste-konkurs-za-tekst-i-snimanje-dokumentarca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])