Sramota da se teatar brani besparicom

Objavljeno: 13. 10. 2012 u 09:50h

Predstave u pozorištima iz regiona slučajno podignu prašinu. Prezreo bih svakoga ko bi pravio veštačke krize i skandale i time se služio da privuče publiku u pozorište. To je kontraproduktivno i možda u prvom trenutku deluje kao da je prava formula, ali nije, nego je antiumetnička.

Jovan Ćirilov

Rekao je to ugledni srpski teatrolog Jovan Ćirilov, osvrćući se na situaciju koja trenutno vlada u pozorištima u Srbiji.

Sramota je da se pozorišta brane time kako nemaju novca i da zbog toga loše funkcionišu. Zajedno sa selektorkom Anjom Suša došao sam do jedne formule da je bolje da na ovogodišnji “Bitef” pozovemo manji broj dobrih predstava. Bolje je da imamo deset prvorazrednih predstava. Uprkos novčanim problemima, ovogodišnji “Bitef” je dobro prošao – smatra Ćirilov.

Vrsni poznavalac teatra ističe da postoje politička strujanja koja rade u korist kulture, pa samim tim i teatra.

U vreme renesanse vladari koji su bili nosioci politike sa jedne strane su ratovali, a sa druge osnivali pozorišta i pomagali umetnike i slikare. Turbulencije u pozorištima Srbije su vrlo karakteristične i zanimljive – ističe Ćirilov.

On naglašava da problem sukoba većine glumaca “Ateljea 212” i upravnika Kokana Mladenovića, čiju su smjenu oni zatražili u junu ove godine, nije jednostavan.

Ponudio sam da posredujem između glumaca i upravnika pozorišta Kokana Mladenovića. Sa jedne strane imamo situaciju da to pozorište nije loše zahvaljujući Kokanu Mladenoviću, ali glumcima se ne sviđa njegov pomalo diktatorski stav. On ima i malo tešku narav, a sa glumcima treba znati sarađivati. Pošto sam dugo bio upravnik pozorišta, Mladenoviću bih preporučio da pokaže malo više ljubavi prema glumcima. Sigurno je da glumci ne vole arogantan stav – kaže Ćirilov.

Razmatrajući situaciju u pozorištima iz okruženja Ćirilov je dao savjet teatrima koji žele da se bave političkim temama.

Pozorište koje hoće otvoreno da se bavi politikom mora imati svoju umetničku formu koja treba da bude obučena u prave vrednosti, glumačke, rediteljske, scenografske… i da tek onda ima pravo da bude kritično prema okolini u kojoj se nalazi – ocijenio je Ćirilov.

Teatrolog koji gleda predstave širom svijeta ne želi da izdvaja nijednu noviju predstavu iz Srbije kao najbolju. Međutim, izdvojio je jedno rediteljsko ime.

Reditelj Oliver Frljić je izuzetna umetnička pojava i na različitim scenama i u republikama bivše Jugoslavije napravio je predstave koje su izazvale pažnju i politički su angažovane – istakao je Ćirilov.

Rahela Ferari

Prvo sećanje koje imam na detinjstvo mi je odlazak sa majkom u pozorište u Kikindi. Na majčinim rukama sam ušao u pozorište, a kasnije sam postao pozorišni čovek. Kao jednu od najboljih glumica iz moje mladosti ističem Rahelu Ferari. Ona je toliko dugo trajala sa svojim vrednostima, a kasnije sam postao upravnik pozorišta čiji je ona bila član – prisjetio se Jovan Ćirilov.

Izvor: Glas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/sramota-da-se-teatar-brani-besparicom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])