Šekspirova “Goropad” otvorila sezonu u Narodnom pozorištu RS

Objavljeno: 28. 10. 2012 u 13:13h

Narodno pozorište Republike Srpske novu sezonu počelo je predstavom “Ukroćena goropad” Vilijama Šekspira u režiji Vladana Đurkovića.

Za najboljeg glumca prethodne pozorišne sezone proglašen je Željko Erkić, a najbolja glumica je Nikolina Jelisavac.

Za najbolju predstavu Narodnog pozorišta Republike Srpske proglašena je `Krivica` Nebojše Romčevića”, rekao je direktor Narodnog pozorišta Nenad Novaković.

Priznanja za poseban doprinos umjetničkom izrazu Narodnog pozorišta Srpske pripala su glumici Nataši Ivančević, glumcu Aleksandru Stojkoviću, scenografu Dragani Purković Macan i reditelju Nikoli Pejakoviću.

Novaković ističe da se u novu sezonu ušlo sa potpuno renoviranom velikom salom da bi poklonicima pozorišne umjetnosti bio pružen što bolji i prijatniji ugođaj.

On je najavio da 8. novembra počinje pripremanje predstave „Hasanaginica“ autora Ljubomira Simovića, u režiji Olivere Đorđević, ističući da je premijera predviđena na Velikoj sceni polovinom decembra.

Planirano je – ističe Novaković – i priređivanje predstave “Kuhinja” prema tekstu Petera Handkea, a biće postavljena i “Gospođica” u režiji Ane Đorđević.

Ansambl će imati priliku da zaigra i u komadima “Sa planine i ispod planine”, prema tekstu Petra Kočića, kao i komadu “Don Žuan”, koji će režirati Nebojša Bradić.

Novaković dodaje da je istovremeno riječ i o pratećim dijelovima programa Narodnog pozorišta Srpske, koji će uključivati jednom mjesečno gostovanje značajnih glumačkih ličnosti iz regiona, kao i promocije književnih izdanja.

On navodi da je uveliko krenula marketinška prodaja karata elektronskim putem i posredstvom agencija, sa popustom.

Novaković ističe da pozorište nastavlja sa pripremom „Teatar festa“ za narednu sezonu, dodavši da je ovogodišnji selektor „Teatar festa“ zamjenik upravnika “Sterijinog pozorja” Miroslav Radonjić.

Osjetno je povećanje posjećenosti predstava. „Analizom prošle sezone u odnosu na prethodnu imali smo povećanje posjete našem pozorištu od 32 odsto. Činjenica je da je sala našeg pozorišta suviše mala da bismo mogli da zadovoljimo sve potrebe naših gledalaca“, rekao je Novaković.

On očekuje da će se i struktura posjetilaca Narodnog pozorišta u vremenu koje dolazi bitno popraviti.

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske čini 31 glumac, a pozorište ukupno zapošljava 96 lica.

U toku su pripreme za obilježavanje 80 godina od izgradnje sadašnje zgrade Narodnog pozorišta i posebnog repertoara za 2014. godinu.

“Narodno pozorište Republike Srpske jedna je od najstarijih ustanova kulture u BiH, a zgrada iz 1934. godine svakako spada u objekte od nacionalnog interesa za Republiku Srpsku i za BiH“, rekao je Novaković.

Prema njegovim riječima, potvrda za to je i odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH da objekat Narodnog pozorišta Srpske u Banjaluci proglasi nacionalnim spomenikom što je, prema ocjeni direktora pozorišta, trebalo uraditi i ranije.

Zgrada pozorišta iz 1934. godine urađena je prema projektu inženjera Josifa Goldnera i predstavlja reprezentativno javno zdanje, stilski određeno elementima bauhausa, ali uz zadržavanje nekih odlika neoklasicizma.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/sekspirova-goropad-otvorila-sezonu-u-narodnom-pozoristu-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])