Odlazak banjalučkog glumca Danila Popržena duhovitog, skromnog i vedrog čovjeka

Objavljeno: 22. 6. 2019 u 16:25h

Svaki čovjek na neki način na ovom svijetu ostavi svoj trag. Kada jedan glumac ode, iza njega ostanu svi likovi i uloge koje je igrao, ostanu sjećanja na šale, ostanu sjećanja na srećnije dane i trenutke i sjećanja na sve ono što nam je bilo drago.

Jedna od banjalučkih legendi, glumac Danilo – Deni Popržen, prepoznatljivo lice Narodnog pozorišta Republike Srpske i cijele Banjaluke, preminuo je u 82. godini.

Od ovog, kako su ga zvali posljednjeg boema među banjalučkim glumcima, oprostile su se kolege, prijatelji i poznanici, koji će, svako na svoj način, pamtiti njega, njegove šale i priče i sačuvati ih u sjećanju.

Glumac Boris Šavija je rekao da će kod Denija najviše pamtiti njegov vrcavi duh, šarm i djetinju potrebu da nasmije i razgali čovjeka.

“Pamtiću njegove gegove, kalambure, viceve, lakrdije, grimase, pošalice svih vrsta. Ni od čega nije prezao samo da ti vidi zube, ni da sebe napravi ludom, ako treba, u tu svrhu. Kad smo se upoznali po godinama je već bio u trećem dobu, a duhom mlađi od svih nas. Bili smo drugari uprkos razlici u godinama. Pravi drugari. Pamtiću i naše ozbiljne razgovore i mudrovanja za šankom, priče o životu i o strahu od smrti. Znao sam da iza te klovnovske maske, kako to obično biva, stoji tužan i zamišljen čovjek. I takvog sam ga viđao. Dobacim mu za šankom: “Deniro, što si nadrkan?”, a on me pogleda, onako ispod oka, trudeći se da zadrži ozbiljan i strog izgled natmurenog gospodina, ali ne izdrži, pa mu se brkovi razvuku i oči nasmiju, i već prilazi spreman za šegačenje. Nedostajaće mi da ga vidim kako, po ko zna koji put, iz glumačke lože gleda predstavu, da se pogledamo na poklonu, da provjerim da li mu je bilo jednako dobro kao i ranije. Nedostajaće mi da gledam njegove lude epizode u kojima je dovoljno da se pojavi i progovori dvije, a da ljudi već prasnu u smijeh. Bio je miljenik publike. I ja sam ga mnogo volio. Nedostajaćeš mi mnogo, spadalo jedno divno” – rekao je Šavija.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković ispričao je kako je često volio da sjedne s njim, popije koju i porazgovara, te kako su Popržena krasile izuzetna skromnost i vedrina.

“Pamtiću ga po neobičnom govoru, prirodnom daru i talentu, čovjeka kog su svi poznavali, od Skoplja do Ljubljane. Pamtiću ga kao čovjeka s kojim sam volio sjesti i popričati i kao čovjeka koji je bio ekstremno skroman. On bi naručio dvije jer ja ne pijem i onda bi popio i moju i svoju i rekao: “Najdraže mi je s tobom piti”. Veliki čovjek, veliki glumac, koji je neprimjetno živio pored nas” – kazao je Novaković.

Glumica Miljka Brđanin ispričala je da će Popržena da se sjeća kao nasmijanog čovjeka, koji je uvijek bio spreman za šalu.

“Volio je da se šali, uvijek je imao milion viceva da ispriča. Kad god ga sretnem, imao je neki vic da mi kaže, tako da vjerujem da negdje gore sad šale i viceve priča nekim drugim ljudima. Imala sam čast da igram s njim na sceni i da ga poznajem i privatno i profesionalno i svima će nedostajati osoba kao što je Deni” – kazala je Brđaninova.

Glumac Aleksandar Stojković objasnio je da će Popržena pamtiti kao nekoga ko je njega i njegove kolege, na početku glumačke karijere, srdačno i toplo dočekao.

“Kad sam došao u Narodno pozorište, poslije akademije, Deni je već bio tu. On je nas mlade glumce blagonaklono i s radošću dočekao, s nama se družio. Nije imao nikakav otklon prema nama, što se zna desiti u kolektivima i bio je zaista duhovit čovjek” – istakao je Stojković.

Osvrnuvši se na prostor bivše Jugoslavije, Stojković je naglasio da je Deni neko koga su svi i svuda poznavali.

“Nema ko Denija nije poznavao, od Mire Furlan, Rade Šerbedžije, najpoznatijeg jugoslovenskog šminkera Halida Redžebašića, Dejana Aćimovića, Dragana Nikolića – Denija su svi poznavali i insistirali na tome da se kada se neki film snima on pojavi i dođe. To oduševljenje kad se on pojavljivao meni je bilo zadivljujuće, da je neko od naših imao tako uzbudljivu karijeru, da je sve te ljude poznavao” – naveo je Stojković i dodao da je Popržen bio jedan od najpoznatijih epizodista u bivšoj Jugoslaviji i da je skoro nemoguće pronaći seriju u kojoj se on nije pojavio, kao što su “Putovanja u Vučijak”, “Soko ga nije volio”, “Nepokoreni grad” i druge.

Tako je govorio Deni

“Na filmu sam prošao sve. I radio sam sa svima. Čuvao sam ugovore za svaki film i znao tačan broj, ali se to vremenom pogubilo. Igrao sam uglavnom sporedne i epizodne uloge u filmovima i u televizijskim serijama. U “Nepokorenom gradu” mi je dodijeljena uloga njemačkog agenta gestapovca i to me je obilježilo i za kasnije uloge, pa sam najčešće dobijao negativce. Povremeno su me angažovali u zagrebačkom Studentskom kazalištu i popularnom ITD-u” – ispričao je Popržen jednom prilikom.

Izvor: Glassrpske/ Milanka Mitrić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/odlazak-banjaluckog-glumca-danila-poprzena-duhovitog-skromnog-i-vedrog-covjeka/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])