Dječije pozorište RS na 24. Pozorišnom maratonu u Somboru

Objavljeno: 13. 6. 2016 u 20:58h

Predstava Dječijeg pozorišta RS, „Odisej- san o povratku“ koja je ove godine u martu otvorila 10. Međunarodne lutkarske susrete u Izmiru, a na 18. Međunarodnom Festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu uvrštena je i u zvaničan program 24. Pozorišnog maratona u Somboru.

Ovo je još jedan veliki kompliment Dječijem pozorištu Republike Srpske jer ove godine na Pozorišnom Maratonu učestvuju pozorišta iz okruženja i svijeta koja su osvojila nagrade na najeminentnijim pozorišnim festivalima.

Ovogodišnji Pozorišni maraton počeće 14. juna dodjelom bijenalnog priznanja „Nikola Peca Petrović” najboljem upravniku pozorišta u Srbiji, a smotru predstava otvoriće „Rodoljupci” u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda. Pored Dječijeg pozorišta Republike Srpske predstaviće se i Akademski ruski dramski teatar „Joškar-Ola”, glumci Centra za kulturu Tivat, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica iz Slovenije, Scena MESS iz Sarajeva, Zvezdara teatra iz Beograda, Pozorište mladih iz Novog Sada i Kruševačko pozorište. Biće izvedena i po jedna koprodukcijaska predstava Putujućeg kazališta PUK i Scene Ribnjak iz Zagreba, kao i Heartefact-a, Bitef teatra, Grada pozorišta Budva i Festivala MESS.

DPRS je poziv na Pozorišni maraton iskoristilo da se predstavi i publici Novog Sada, pa će predstavu „Odisej- san o povratku“ izvesti i na velikoj sceni Pozorišta mladih, 16. juna u 18 časova.

„Odisej – san o povratku“ je predstava o jednom od najljepših mitova stare Grčke, o Odiseju koji, nakon pobjede u Troji, sanja o povratku kući, dok mu se na putu dešavaju mnogobrojne avanture. Predstava koja u sebi sadrži elemetne mjuzikla, modernog baleta, dramske i lutkarske predstave za djecu i odrasle, na bajkovit način, govori o vječnim ljudskim vrijednostima: vjernosti i hrabrosti, ali i snalažljivosti. Režiju potpisuje Biserka Kolevska, a scenografiju Svila Veličkova.

Narodno pozorište Sombor od 1993. godine pozorišnu sezonu završava Festivalom Pozorišni maraton. Danonoćno, jedna za drugom, igraju se predstave somborskog pozorišta i predstave gostujućih pozorišta i pozorišnih grupa iz zemlje i inostranstva, studenata dramskih fakulteta, a održavaju se i radionice. Maraton prate programi poput promocija knjiga, koncerata, tribina, izložbi, sa gostima iz zemlje i inostranstva.

Godine 1992. Narodno pozorište Sombor ustanovilo je nagradu Nikola Peca Petrović koja se uručuje na Pozorišnom maratonu. Ova se nagrada, bijenalno, dodjeljuje najuspješnijem pozorišnom menadžeru. Somborsko pozorište na taj način čuva uspomenu na upravnika koji ga je svrstao u red najboljih pozorišta u zemlji.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/djecije-pozoriste-rs-na-24-pozorisnom-maratonu-u-somboru/||claudebot