Otvorena muzejska postavka “Kočićevo ognjište”

Objavljeno: 26. 8. 2018 u 13:15h

Muzejska postavka “Kočićevo ognjište”, koja bi trebalo da postane stalna, danas je u okviru 53. “Kočićevog zbora” otvorena u Stričićima.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva “Zmijanje” Vladimir Đukanović rekao je da je na prostoru “Kočićevog ognjišta” danas otvorena planinska kuća-brvnara, a da je cilj opremanje svih kuća i formiranje zavičajnog muzeja.

– U kući koja je danas otvorena prikazane su dvije tematske cjeline, od kojih se prva odnosi na način stanovanja krajem 19. i početkom 20. vijeka, dok je u drugoj predstavljeno 11 fotografija iz zbirke Muzeja Republike Srpske o ljudima, običajima, narodnima nošnjama i tradicionalnoj arhitekturu Zmijanja – naveo je Đukanović.

Direktor “Zmijanja” je dodao da će otvaranje planinske kuće omogućiti da se “Kočićevo ognjište” koristi za turizam u smislu organizovanja škola u prirodi, đačkih ekskurzija i jednodnevnih izleta kako bi djeca imala mogućnost da uče o srpskoj tradiciji i kulturi.

Pomoćnik direktora Turističke organizacije grada Banjaluka Minja Šurlan istakla je da je ova organizacija, osim Kočićeve kuće, dobila na upravljanje kompletan prostor “Kočićevog ognjišta”.

– U planu je da se osim Kočićeve kuće opreme i ostale kuće za posjetioce, čime će se dobiti još jedna turistička lokacija na ovom području. Zahvaljujemo se gradu Banjaluka na sanaciji krovne konstrukcije ovih objekata i Muzeju Republike Srpske koji je omogućio postavku eksponata iz perioda Petra Kočića – navela je Šurlanova.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/otvorena-muzejska-postavka-kocicevo-ognjiste/||claudebot