Večeras koncert Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje (Foto)

Objavljeno: 25. 7. 2019 u 12:59h

Banjaluka.com /Autor: Marija Gajić

Zajedničkim nastupom svjetski poznatih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje, večeras, sa početkom u 21.15 časova, ispred Kulturnog centra Banski dvor biće održan koncert povodom završetka obnove spoljašnjeg dijela „hrama kulture“ i predaje aplikacije Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Gradonačelnik Igor Radojičić, kazao je da će koncert biti održan pod sloganom „Suprotnosti se privlače“, pod kojim se Banjaluka kandidovala za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

On je ukazao da će ovim biti ozvaničen kraj sanacije spoljnjeg dijela Banskog dvora, što je najveća sanacija ovog objekta u posljednjih pet decenija.

“Ujedno, okončan je rad i na prijavnom obrascu za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture, a u septembru ćemo u Briselu „braniti“ našu aplikaciju, sa nadom da možemo donijeti prestižnu titulu u naš grad. Ukoliko je osvojimo, to bi bio svojevrstan kulturni šok za Banjaluku, s obzirom na to da je riječ o najvećem kulturnom poduhvatu, ali i šansi za podizanje vidljivosti našeg grada”, naglasio je Radojičić.

Stefan Milenković je kazao da Banjalučani večeras mogu očekivati sjajan koncert.

“S jedne strane, naši stilovi su kontrasni, a s druge strane veoma kompatibilni. To će biti popularan, ali istovremeno i veoma zahtjevan program, pogotovo što se izvodi na otvorenom prostoru”, kazao je Milenković.

Slobodan Trkulja izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničkog nastupa sa Milenkovićem, ističući da mu je drago da se institucije kulture obnavljaju na ovaj način jer kako je rekao obnovom kulture obnavljamo i sebe.

“Na oko, nismo isti jer sviramo muziku iz različitih žanrova, ali obojica smo umjetnici širokog shvatanja muzike”, kazao je Trkulja.

Mladen Matović , direktor Banskog dvora kazao je da ovo veliki dan kako za Banski dvor tako i za cijelu Banjaluku.

“Stekli su se preduslovi da se počne razmišljati o etapnom saniranju enerijera, ali i o novim sadržajima i prostorima za umjetnike”, kazao je Matović.

Sredstvima Vlade Republike Srpske i grada Banjaluke, u obnovu Banskog dvora, uključujući i rekonstrukciju krova, uloženo je oko tri miliona KM. Tokom rekonstrukcije, u potpunosti je obnovljena devastirana fasada, obnovljen krov i u potpunosti zamijenjena stolarija, pridržavajući se strogih konzervatorskih pravila budući da se radi o zaštićenom objektu.

Predaja aplikacije do 24. avgusta

Marko Bilbija, šef Tima za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture, kazao je da je u završnoj fazi cijela priprema aplikacije, te da su rokovi ovog finalnog kruga u kojem je Banjaluka, sa gradovima partnerima Bihać i Jajce, avgust i septembar.

“Rok za predaju aplikacije je 24. avgust, a zatim u septembru u Briselu branimo našu aplikaciju. Banjaluka je pripremila plan razvoja kulture do 2024. godine na osnovu kojeg bi mogli te godine da se nazovemo prestonicom kulutre”, kazao je on i dodao da je večerašnji koncert najbolja ilustracija banjalučkog koncepta pod nazivom „Suprotnosti se privlače“, koji prikazuje kako muzičari iz dva svijeta žanrovski mogu da pronađu tu kompatibilnost i novu vrijednost koja nastaje spajanjem nečega što do sada nije bilo uobičajeno.

Banjaluka.com / Autor: Marija Gajić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/veceras-koncert-stefana-milenkovica-i-slobodana-trkulje-foto/||claudebot